Home » Administratie » Primăriile din județ, corigente la capitolul respectarea cerințelor minime de securitate a angajaților la locul de muncă

Primăriile din județ, corigente la capitolul respectarea cerințelor minime de securitate a angajaților la locul de muncă

Instituțiile de administrație publică din județ au mari probleme în ceea ce privește respectarea cerințelor minime de securitate a angajaților la locul de muncă, o arată un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui întocmit în urma verificărilor făcute la zeci de unități de stat. Organele de control nu au aplicat, deocamdată, nicio sancțiune, însă vor urma noi verificări care se vor lăsa cu amenzi acolo unde nu s-au remediat deficiențele ori se constată abateri de la lege.

Cele șapte accidente de muncă, din care unul mortal, la administrațiile publice din județ i-a determinat pe cei de la ITM Vaslui să desfășoare o campanie de verificare și prevenție, principalele vizate fiind primăriile. Așa după cum era de așteptat, s-au descoperit numeroase deficiențe organizatorice, cum ar fi executarea de lucrări fără pregătirea și instruirea corespunzătoare și fără asigurarea supravegherii acestora de către persoane competente ori neîntocmirea instrucțiunilor proprii de securitate și sănătate în muncă. O altă problemă constată a fost lipsa autorizației de funcționare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă și folosirea persoanelor la operații pentru care nu au avizul și calificările necesare, cum ar fi cele de electricitate, toaletare a arborilor sau lucrul la înălțime. De asemenea, inspectorii ITM au constatat că locurile de muncă nu erau amenajate și nici dotate corespunzător, iar lucrătorii nu erau asigurați și nici nu aveau echipamente de muncă.

”Accidentele de muncă petrecute la primării au avut drept cauze nerespectarea măsurilor de securitate pentru lucru la înălțime, utilizarea unor echipamente de muncă necorespunzătoare, căderea lucrătorilor prin alunecare de la același nivel, nerespectarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice și neinstruirea lucrătorilor cu măsurile de securitate și sănătate în muncă”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.

Pentru a preveni producerea unor noi accidente de muncă sau îmbolnăvirea profesională, ITM Vaslui a organizat, în această toamnă, două ședințe de conștientizare a reprezentanților primăriilor cu privire la cerințele de securitate care se impun a fi respectate în unitățile de administrație publică. După aceste sesiuni de informare, vor urma controale care se vor lăsa cu sancțiuni pentru primării. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*