Home » Administratie » Pentru bani europeni, județul Vaslui a demarat procedura pentru readerarea la „Euroregiunea Siret – Prut – Nistru”

Pentru bani europeni, județul Vaslui a demarat procedura pentru readerarea la „Euroregiunea Siret – Prut – Nistru”

de Dănuț CIOBANU

Consiliul Județean Vaslui a demarat demersurile pentru a se reînscrie în Asociația Euroregiunea Siret – Prut – Nistru”.

Pentru aderarea la asociației este nevoie de o serie de avize de la ministere. Măsura de aderare a fost demarată după ce, la data de 25 iunie 2014, județul Vaslui s-a retras unilateral din structura regională. La vremea respectivă, autoritățile județene au justificat decizia prin lipsa de activitate a organizației, în ceea ce privește atragerea de proiecte europene.

În anul 2014, momentul retragerii din asociație, Corneliu Bichineț, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, argumenta măsura astfel: “S-au făcut angajări în structurile euroregiunii, personalul fiind recrutat din rândurile ieșenilor, fără a ne consulta și pe noi. De asemenea, activitatea privind proiectele comune a fost nesatisfăcătoare. Astfel, am hotărât ca noi să continuăm proiectele comune cu raioanele de peste Prut fără tutela județului vecin. Nu am mai plătit cotizația, și bine am făcut. Dorim succes «Euroregiunii Siret – Prut – Nistru», iar noi ne desfășurăm activitățile concrete cu autoritătile din raioanele Leova, Hîncești, Soroca, Cantemir, Orhei etc.”, spunea Corneliu Bichinet.

În data de 11 noiembrie 2015, la Iași, liderii Asociației “Euroregiunea Siret – Prut – Nistru” au validat retragerea județului Vaslui din organizație. Motivele invocate de membrii euroregiunii au vizat absența de la întrunirile de lucru a reprezentanților din Vaslui, precum și refuzul plății cotizațiilor.

Vasile Mariciuc, vicepreședintele CJ Vaslui, a precizat că demersul de readerare la asociație este în plină desfășurare, iar pentru finalizarea inițiativei este nevoie de o serie de avize.

„Conform prevederilor din Codul Administrativ, pentru aderarea la Euroregiunea Siret – Prut – Nistru avem nevoie de două avize. Este vorba despre un aviz de la Ministerul Afacerilor Externe și unul de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Dorim să întocmim proiecte cu celelalte structuri din cadrul asociației, în vederea atragerii de fonduri europene transfrontaliere. În ultimii ani, au aderat la euroregiune mai multe raioane din Republica Moldova și județe din România”, a spus Vasile Mariciuc.

În prezent, din asociație fac parte județele Bistrița-Năsăud, Iași, Tulcea și Prahova și raioanele Bălți, Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Călărași, Cimișlia, Criuleni, Dondoșeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Sîngerei, Șoldănești, Soroca, Ștefan Vodă, Strășeni, Telenești și Ungheni. Pe baza bunelor relații stabilite în Ucraina, în noiembrie 2012, Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a semnat un acord de cooperare cu Euroregiunea Nistru, care include in lista membrilor regiunea Vinnița (Ucraina) și 7 raioane de pe frontiera de nord și nord-est a Republicii Moldova. Asociația este o regiune europeană de colaborare transfrontalieră și se înscrie în obiectivul de convergență al Uniunii Europene (UE), cu precizarea că acesta vizează un nivel transfrontalier, cu administrații locale din UE și administrații locale din afara UE.

Județul Vaslui, membru fondator

Euroregiunea Siret – Prut – Nistru” a fost constituită la data de 18 septembrie 2002, reunind consiliile județene din Vaslui, Iași și Neamț, respectiv Chisinău, Lăpușna și Ungheni, din Republica Moldova. Protocolul de cooperare și statutul euroregiunii au fost aprobate prin Hotărarea CJ Vaslui nr. 3/2003. În anul 2005 a fost constituită, ca persoană juridică română, Asociatia “Euroregiunea Siret – Prut – Nistru”, participarea CJ Vaslui ca membru fondator al asociației fiind aprobată prin Hotărarea nr. 107/2004. Printre obiectivele instituției se numără transformarea frontierelor din linii de separare în loc de comunicare între vecini, stimularea creșterii economice și îmbunătățirea standardului de viată, apropierea de idealul de integrare europeană etc.

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*