Social

Cum a reapărut după articolul din Est News cățelușa pierdută în padocul public din Bârlad

Minune mare! Bârlădeanca din Cotu Negru care și-a căutat în zadar cățelușa la două zile după capturare, la padocul public, a avut surpriza să o găsească după zece zile, culmea, în același padoc. Deși spune că a căutat-o insistent joi, 10 octombrie, nu a găsit-o nicăieri în padocul public. De aceea a cerut să vadă și câinii din padocul Asociației „Seelen für Seelchen”, dar cei de acolo i-au spus că nu cazează câinii strânși de Asociația „Sprijină câinii”, cu care Primăria a încheiat contract.

Vineri, bârlădeanca ce îngrijea cățelușa maidaneză de mai mulți ani a avut parte de o mare surpriză când, la ușa cuștii padocului, a văzut patrupedul roșcat venind spre ea, dând din coadă și gudurându-se. E convinsă că Fetița nu a fost găzduită în tot acest timp în padocul public din Bârlad, dar este mulțumită că este în viață și că o va putea da în adopție.

Fericită, bârlădeanca a contactat reporterul Est News pentru a-i spune că și-a găsit cățelușa, în sfârșit, mulțumindu-i pentru faptul că în urma articolului publicat, problema ei a fost rezolvată.

Femeia, disperată, apelase la cotidianul nostru în încercarea de a afla unde ajuns cățelușa după două zile de la capturare. Timp de opt zile, femeia a ținut în permanență legătura cu Primăria, insistând la angajata de la Gospodărie Comunală care monitorizează activitatea padocului public să-i întrebe pe cei de la Asociația „Sprijină câinii” dacă nu cumva i-au găsit cățelușa. Nu a primit nici un răspuns favorabil până vineri, 18 octombrie, când a fost invitată să meargă cu mașina Primăriei la padocul public. Împreună cu ea au mers angajata de la Gospodărie Comunală și Adrian Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

„A urcat în mașină și un domn care mi-a spus că este ziarist de 17 ani și că merge cu mine pentru a încerca să rezolve problema. Nu mi-a spus nimic. Nici că au găsit-o pe Fetița, nici că nu. Mi-a cerut să mă legitimez, după care am avut un dialog în care am încercat să fiu cât mai politicoasă, răspunzându-i strict la subiect. M-a întrebat cum de am ajuns la ziar și i-am răspuns că m-am dus din disperare. A ținut să-mi spună că în articol ar fi fost niște inexactități și am spus că e posibil ca, din cauza agitației în care mă aflam, să fi făcut declarații imprecise, dar nu mincinoase”, ne-a declarat bârlădeanca.

Femeia, care este un om educat, plimbat prin lume și cu mult bun simț, nu a dorit să comenteze prea mult în fața reprezentantului Primăriei, pentru că ceea ce își dorea din suflet era ca adevărul să iasă la iveală.

„Ajunsă la padoc, cei de acolo m-au întâmpinat cu multă amabilitate și m-au dus către o cușcă, iar în timp ce vorbeam, cățelușa Fetița mi-a auzit glasul și a venit spre mine. Angajații padocului mi-au spus că tot timpul cățelușa a fost acolo, numai că nu am văzut-o eu când am venit să o revendic. Sincer, nu am ripostat în nici un fel. Când am venit la padoc, pe 10 octombrie, am strigat-o, dar nu a apărut, semn că nu era acolo. Nu sunt chiar bătrână, sunt lucidă, văd destul de bine și pot declara că în nicio cușcă a padocului nu am găsit-o pe Fetița în acea zi de joi, 10 octombrie. Le-am mulțumit celor de la padoc că au găsit-o și le-am spus că voi veni luni, 21 octombrie, sau marți, 22 octombrie, pentru a lua cățelușa, deoarece mașina mea este în service. Foarte amabil, domnul de la Primărie s-a oferit să mă ducă acasă cu mașina, dar am refuzat și am coborât în centru”, a mai precizat bârlădeanca.

Surse de încredere ne-au declarat că acea cățelușă roșcată nu a putut fi găsită în adăpostul public după capturare deoarece, cel mai probabil, fusese mutată în adăpostul de la Bălteni, de care se ocupă același ONG, „Sprijină câinii”, al familiei Păun.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei a sfătuit-o pe stăpâna cățelușei să nu mai aibă încredere în presă, ci doar în autoritatea locală

Stăpâna Fetiței a reușit să-și găsească patrupedul pentru că a avut inspirația să apeleze la presă, lucru deloc pe placul reprezentanților Primăriei. Purtătorul de cuvânt Adrian Arnăutu i-a spus femeii că trebuie să aibă încredere în autorități și nu în presă. Când i-a inspirat încredere reprezentantul Primăriei, oare? Atunci când purtătorul de cuvânt a „rezolvat” cazul care afecta imaginea edilului, sau atunci când, în calitate de ziarist cu 17 ani de experiență, a fotografiat-o pe doamna ce-și căuta cățelușa și a postat-o pe pagina Primăriei de pe o rețea de socializare, fără să-i ceară acordul?

Din dorința de a spăla păcatele ONG-ului căruia i s-a concesionat Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân și implicit ale Primăriei, Biroul de Presă al instituției a postat pe pagina acesteia o „Informare publică” pe 19 octombrie, cu titlul „S-a găsit Fetița… care nu dispăruse!”. Informarea a apărut la scurt timp după ce bârlădeanca a anunțat reporterul Est News că s-a găsit cățelușa. În comunicatul Primăriei se menționează că, niciun moment, cățelușa nu a plecat din cușca padocului public, unde a fost cazată încă din clipa în care a fost capturată. Se menționează, de asemenea, că „autointitulata proprietară nu o văzuse atunci când a căutat-o. De fapt, femeia a recunoscut că s-a uitat superficial prin padocuri”. Această precizare din comunicat este în totală contradicție cu declarația femeii, făcută reporterului Est News, o dovadă în plus că reprezentanții Primăriei mint fără nicio jenă. Dacă Primăria ar fi acceptat ca la padocul public să fie achiziționate și montate camere de luat vederi, pe cheltuiala Asociației „Ultima speranță la viață”, lucrurile ar fi fost transparente și nu ar mai fi existat suspiciuni privind activitatea desfășurată la padocul public.

Primarul Boroș, prin Biroul de Presă, preferă să emită comunicate în care să prezinte lucrurile într-o lumină favorabilă lui, fiindu-i mult mai incomod să răspundă întrebărilor ziariștilor Est News, adresate în repetate rânduri, inclusiv prin adrese scrise, în baza Legii 544/2001. Redacția Est News nu a primit nici un răspuns la nenumăratele adrese făcute, ultima fiind înregistrată pe 13 septembrie, anul curent. Cu aceeași sfidare, care încalcă legea, sunt tratate instituțiile dar și cetățenii municipiului care nu au primit niciodată răspuns la cererile formulate către Primărie.

Bârlădenii au început să-și dea seama că lucrurile sunt foarte complicate în privința padocului public și se întreabă care sunt motivele pentru care primarul ascunde neregulile ce se petrec acolo și de ce nu luptă pentru respectarea legii, atâta vreme cât din bugetul local, nu din banii dumnealui, se duc sume importante către acel ONG. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button