Home » Sanatate » Evoluția virozelor în județ

Evoluția virozelor în județ

Vasluieni, fiți precauți! Virozele au început deja să dea bătăi de cap locuitorilor județului Vaslui, unii necesitând chiar internare.

La Bârlad, de exemplu, în cursul săptămânii trecute, au fost internați doi pacienți cu infecții de tract respirator inferior, cu vârste cuprinse între 15 – 64 de ani, și opt pacienți cu vârste de peste 65 de ani. Conform raportării făcute de reprezentanții Spitalului „Elena Beldiman”, deocamdată, medicii nu au avut nici un caz de suspiciune de gripă.

Nici în restul județului nu s-a înregistrat vreun caz de gripă. Din datele oferite de Direcția de Sănătate Publică Vaslui (DSP), numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare este în ușoară scădere. Dacă în săptămâna 7-13 octombrie, 840 de pacienți din județ au fost diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, săptămâna trecută doar 719 au primit acest diagnostic. O ușoară scădere se observă și în cazul numărului pacienților cu pneumonie, care, de la 131 de cazuri, a ajuns la 118, săptămâna trecută.

Toate categoriile de vârstă au fost afectate, în special cele cuprinse între 2 și 49 de ani. Curios este că infecțiile respiratorii nu au afectat prea multe persoane cu vârste de peste 65 de ani.

Variațiile de temperatură din cadrul aceleiași zile și ceața persistentă din ultimele două săptămâni au fost factori favorizanți în răspândirea virozelor. Aceeași vreme se va menține și în continuare, de aceea, la primele simptome de boală se recomandă consultul medical, fie la medicul de familie, fie la medicul infecționist și evitarea automedicației, în special cu antibiotice.

Manifestările virozelor din acest sezon sunt în unele cazuri atipice, violente, apărând brusc, la fel ca în cazul gripei,

„A început să îmi fie rău dintr-o dată, fără să am simptomele obișnuite de până acum, durere în gât sau nas înfundat. A început să mă doară tot corpul, să mă simt neputincioasă, somnolentă, după care s-a instalat și febra. Am crezut că am gripă, dar medicul pneumolog a spus că e o viroză. Nu m-am vaccinat, dar după ce mă voi face bine voi merge la medicul de familie pentru a mă programa la vaccinare. Sunt o persoană cu boli cronice și imunizarea este foarte importantă”, ne-a declarat o pacientă, aflată pe holul Secției Pneumologie a Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad.

DSP Vaslui a primit a doua tranșă de vaccin, după ce în urmă cu câteva săptămâni a primit 1.250 de doze destinate imunizării personalului medical și auxiliar din spitale și instituții de ocrotire a copiilor sau bătrânilor. Tranșa a doua, de 12.530 de doze, a fost distribuită către cabinetele medicilor de familie, până acum fiind administrate populației 1.453 de doze de vaccin. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: