AdministratieSanatate

Inevitabil, mistreții de la Cârja vor fi împușcați

Autoritățile județene sunt pe poziții, în continuare, încercând să acționeze cât mai eficient pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA).

Vineri, 9 ianuarie, a fost confirmat de către Laboratorul Sanitar Veterinar și Pentru Siguranța Alimentelor Iași un nou caz de PPA, la un porc mistreț din fondul de vânătoare 37, din zona Cârja. Este al șaptelea porc mistreț cu PPA depistat în ultima perioadă în acest fond de vânătoare.

La solicitarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, vineri, 9 ianuarie, subprefectul Narcis Poiană a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Vaslui, care a aprobat programul de măsuri pentru combaterea PPA în rândul mistreților din fondul de vânătoare 37 Cârja.

De asemenea, s-a dispus punerea sub supraveghere  a zonei afectate și instituirea de restricții privind mișcarea de suine din zonele afectate de boală. Pentru prevenirea răspândirii PPA, vor fi organizate vânători la pândă pentru întregul efectiv de mistreți aflat în zona afectată. Vânătoarea organizată în această zonă se realizează cu vânători autorizați, personal silvic, personal de vânătoare angajat, dar și cu alte categorii de personal, care vor fi instruite de cadre abilitate.

Toți porcii care vor fi împușcați sau vor fi găsiți morți în zona afectată vor trebui să fie examinați de un medic veterinar oficial și imediat supuși unui examen de depistare a PPA. Recoltarea probelor de la mistreții împușcați se va efectua de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate.

„Întrucât mistrețul reprezintă  un potențial rezervor al virusului pestei porcine africane, fapt confirmat de apariția acestor cazuri în ultima perioadă, ceea ce poate duce la transmiterea bolii prin diverși vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou la crescătorii de porcine să anunțe de urgență medicul veterinar, în situația în care observă modificări în statusul de sănătate al porcilor din gospodăriile proprii, sau dacă apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.”, menționează dr. Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, într-un comunicat de presă.

Acesta a mai precizat că în fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători și că paznicii de vânătoare vor efectua zilnic patrulări pentru depistarea mistreților bolnavi sau a celor morți. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button