CititorInvatamant

„Fotograful creativ”, concurs interjudețean găzduit de Școala „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad

Ziua Artei Fotografice din România, sărbătorită pe 11 ianuarie, a fost întâmpinată  la Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad, pe 7 ianuarie, prin concursul „Fotograful creativ”, aflat la a doua ediție.

Concursul interjudețean, inițiat și coordonat de învățătoarele Loredana Gălățeanu și Daniela Hreniuc, promovează și valorifică simțul artistic exprimat prin fotografie, în rândul elevilor și profesorilor. De asemenea, prin specificul său, concursul reprezintă o manifestare inedită a activităților extrașcolare și școlare în comunitatea educațională județeană și națională.

„În urma succesului înregistrat la prima ediție, a numărului mare de participanți și a ecourilor pozitive înregistrate, organizatoarele concursului au făcut demersurile necesare și au extins concursul la nivel interjudețean. În acest sens, au propus participanților o temă la fel de atractivă, care să suscite interesul mai multor elevi și profesori, copilăria, vârsta de aur a oricărui om, dominată de sinceritate și puritate sufletească, vârsta deplinei libertăți, a cunoașterii prin îndrăznire și curaj, a viselor fără limită. În fiecare dintre noi, se scrie o poveste în care sunt exprimate cele mai frumoase momente încărcate de bucurie și fericire. Fotografiile vin să surprindă o parte din aceste momente, imortalizându-le pentru eternitate, întru bucuria celor apropiați. Acest concurs i-a invitat pe participanți să dea frâu liber imaginației, creativității, prin utilizarea unor diverse tehnici de lucru, astfel că fotografiile au adus în prim-plan magia copilăriei, spre încântarea celor prezenți la expoziția concursului.”, a declarat prof. Niculina Cărăbăț, de la Școala „Manolache Costache Epureanu”.

În concurs, au fost înscrise lucrări fotografice de la activitățile școlare dedicate Zilei Internaționale a Copilului sau de la alte activități care au avut în centrul atenției copilul și copilăria.

La cele două secțiuni ale acestui concurs, au fost premiate activitățile prezentate în fotografii și fotografiile realizate, din punct de vedere artistic. La secțiunea „Cea mai frumoasă activitate” au participat cadrele didactice cu fotografii de la activități desfășurate cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului sau de la alte activități. La secțiunea „Cea mai reușită fotografie” au participat elevi de la clasele V-VIII și cadre didactice care au surprins artistic momentul sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului sau chipuri de copii în diferite ipostaze.

Tematica deosebit de atractivă a concursului a reunit un număr impresionant de participanți, peste 150 de elevi și cadre didactice, de la școlile și grădinițele din țară (Iași, Galați, Piatra Neamț, Maramureș, Oradea, Satu Mare, Suceava, Constanța), pasionați de fotografie și animați de dorința de a arăta că, în zilele noastre, emoția, bucuria și ineditul pot fi surprinse cu aparatul foto sau cu telefonul mobil, într-un instantaneu, pentru a le imortaliza apoi pe hârtie fotografică.

Fotografiile trimise în concurs au depășit așteptările organizatorilor, astfel, peste 300 de fotografii au fost analizate cu mare atenție de către juriul de specialitate format din: Mocanu Monica – inspector școlar la ISJ Vaslui, Mihaela Stoian – profesor de educație plastică, Rodica Gheciu – director la Grădinița nr. 2, Huțanu Claudiu Ciprian – student la arte vizuale, Crenguța-Georgiana Gîtin – artist vizual și Anda-Mădălina Roșca – artist vizual.

În urma jurizării, au fost acordate premii, cumulat pe cele două secțiuni, astfel: 36 premii I, 110 premii II și 20 premii III.

Pe lângă diplomele primite, câștigătorii premiilor I au fost răsplătiți de organizatoarele concursului cu albume și rame foto, pentru a-i încuraja să continue această frumoasă pasiune, pe care să o ducă la un nivel mai înalt, transformând-o într-o adevărată artă, avându-l model pe cel care a fost pionierul artei fotografice, Carol Popp de Szathmári, recunoscut ca primul artist fotograf al României și primul fotoreporter de război din lume, a cărui dată de naștere, 11 ianuarie 1812, a fost desemnată Ziua Artei Fotografice în România. (M.N.)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button