altex
Uncategorized

„Tărâmul dulciurilor”, o expoziție cu aromă de epocă, la Muzeul „Vasile Pârvan”

de Mihaela NICULESCU

O călătorie în fascinanta lume a dulciurilor din perioada interbelică și cea comunistă din România. Aceasta este propunerea pe care Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, reprezentat de muzeografa Alina Butnaru, o face bârlădenilor  prin intermediul  expoziției „Tărâmul dulciurilor”, expoziție vernisată sâmbăta trecuta.

În sala de expoziții de la ultimul etaj al corpului Muzeului din Strada Republicii (vis a vis de Parcul Teatrului), vizitatorii pot admira până pe 25 martie, sute de cutii de dulciuri, cutii de bomboane, ambalaje de ciocolată, cutii de halva, de jeleuri, de drajeuri, precum și copii după reclamele  vremurilor, care îmbiau românii să consume aceste delicatese. Colecția de 400 de exponate a fost strânsă începând din anii ‘70, de către frații Cristian și Mihai Dumitru, doi colecționari bucureșteni, cu care muzeul din Bârlad colaborează deja de cinci ani.

„Îmi place să cred că această expoziție va fi pe gustul celor care vor alege să o viziteze. Cei tineri vor afla cum erau ambalate dulciurile pe vremea mamelor, bunicilor sau chiar străbunicilor lor, vor afla numele fabricilor care produceau în România ciocolată, bomboane, dulciuri în general, vor remarca și maniera în care se făcea publicitate dulciurilor, iar mulți vor retrăi amintirile copilăriei sau tinereții lor. Expoziția conține atât cutii de dulciuri din perioada comunista, cât și din cea interbelică, atunci când bomboanele și ciocolata erau de o calitate superioară, pe care nu mulți își permiteau să le cumpere. Expoziția, cu parfum de epocă, redă într-o anumita măsură imaginea unor societăți apuse, a căror istorie merită cunoscută, inclusiv prin intermediul exponatelor de genul celor prezentate in <<Tărâmul dulciurilor>>. De la vârsta de 20 de ani am început să colecționez aceste exemplare, și am reușit să strâng suficient material, atât de la cunoscuți, dar mai ales dintre ruinele caselor vechi, demolate în timpul comunismului. O parte importantă din obiecte provine din zona Casei Poporului, unde au fost demolate foarte multe case. Am descoperit astfel cutii metalice, din carton, ambalaje ale dulciurilor care se vindeau în prăvălii în perioada interbelică, multe dintre ele regăsindu-se după 1990 în târgurile de antichități.”, a explicat Cristian Dumitru, pentru Est News,.

Prin intermediul exponatelor sale, strânse cu grijă și pasiune în urmă cu 30-40 de ani, frații Dumitru au reușit să contureze istoria producătorilor de dulciuri din România, din perioada 1900 – 1980. În perioada interbelică, se produceau în special ciocolata și bomboane de ciocolată. În România, existau atât fabrici românești precum fabricile Zamfirescu, Anghelescu, „Regina Maria”, Hess (cel mai important producător transilvănean de ciocolată din perioada interbelică), dar și producători străini care aveau fabrici la noi: Suchard (fabrică elvețiană care producea bomboane și cutii de bomboane, separat),  sau Stollwerck, aparținând unor frați germani care au investit la Brașov într-o fabrică de ciocolată.

test

După război, unele fabrici au supraviețuit sau s-au transformat, iar în perioada comunistă au fost naționalizate, unindu-se câte trei sau patru într-una singură. Kandia (Timișoara), Excelent (București) și Cibo (Brașov) erau fabricile românești care produceau dulciuri de tot felul în perioada comunistă.

În ciuda regimului politic, românii aveau dulciuri de calitate, în special până în 1980. Acum, singurul producător care a rezistat este „Excelent”, în rest românii consumă dulciuri de import, în mare parte produse ieftine, de o calitate inferioară celor din perioada comunistă și net inferioară celor din perioada interbelică.

Societatea este acum bazată pe consum și mai puțin pe calitate. Produsele de calitate sunt rare și prea scumpe pentru buzunarul românului de rând. Cât privește ambalajele, calitatea și designul acestora nu mai au strălucirea de altădată. Cu excepția produselor din categoria „lux”, ambalajele sunt neatractive iar materialele din care sunt făcute sunt de duzine.

Pentru a face o comparație între ce avem acum și ce era cândva, puteți vizita expoziția deschisă în urmă cu doua zile la Muzeul „Vasile Pârvan”. O expoziție care vă va trezi memoria afectiva și  curiozitatea, dar și un prilej de a vă informa despre istoria dulciurilor produse în România, în ultimul secol.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button