altex
Administratie

Primăria Vaslui va apela la un credit pentru construcția unui nou palat al copiilor

de Dănuț CIOBANU 

Primăria Vaslui va lansa un proiect pentru construcția unui nou palat al copiilor. Municipalitatea este dispusă să contracteze un credit pentru finanțarea investiției. Preluarea actualei clădiri de patrimoniu care găzduiește Palatul Copiilor Vaslui nu este posibilă, din cauza litigiului din instanță. În prezent, clădire este într-un avansat proces de degradare, după ce lucrările de reabilitare de la Palatul Mavrocordat au fost sistate în 2011.

În ultimii ani, Primăria Vaslui a facut mai multe demersuri pentru preluarea în administrarea a clădirii aflate în paragină. În prezent, Ministerul Educației este în litigiu cu firma care a început consolidarea, iar până la finalizarea procesului nu este nicio șansă de trasfer. Tergiversarea termenelor în instanță fac ca obiectivul de patrimoniu să se degradeze accelerat, exitând riscul dispariției acestuia.

”Este nevoie de un palat pentru activitățile copiilor, nu mă joc cu treaba asta. Palatul Copiilor actual până când se termină problemele din instanță se autodemolează. E greu de rezolvat cu ce se întâmplă acolo. Acești copii au nevoie de un palat. Obiectivul trebuie să prindă contur. Von duce asfalt pe toate străzile, o să găsim finanțare pe diferite axe, poate de asfaltarea într-un cartier ne salvează Compania Națională de Investiții”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Casa Mavrocordat este situată pe principalul bulevard al orașului, care leagă zona centrală a municipiului de gară. Construcția a fost terminată în anul 1892, palatul fiind alcătuit dintr-un corp central și două aripi laterale de înălțime mai mică.

test

”Noi nu avem niciun credit. Putem să contractăm un credit și să facem un obiectiv pentru orașul acesta. Împrumuturile sunt garantate de stat, noi suntem o autoritate care ne plătim datoriile, nu suntem în faliment. Putem să facem un obiectiv care ne interesează”, a mai spus Vasile Pavăl.

Lucrări sistate 

Problemele la Palatul Copiilor au început în anul 1998, când autoritățile au decis să inițieze un proiect de reabilitare a clădirii. La vremea respectivă, SC Provas SA Vaslui a estimat o sumă de 4,5 milioane de lei (fără TVA) pentru reabilitarea Palatului Mavrocordat. Însă, procedurile de organizare a licitației s-au prelungit și abia în anul 2008, au demarat pașii legali în vederea adjudecării contractului de lucrări. Proiectul de reabilitare a fost câștigat de SC Impex Romcatel SRL Iași. Într-un final, contractul a fost încheiat la finele anului 2011, suma licitată fiind de 5,1 milioane lei, fără TVA. Valoarea a fost indexată ulterior, ajungându-se la suma de 5,28 milioane lei.

După ce s-a apucat de lucru, constructorul a realizat că evaluatorul financiar al proiectului nu a luat în considerare faptul că imobilul este inclus pe lista monumentelor istorice și, în consecință, lucrările de restaurare valorau cu mult mai mult. Mai exact, după un nou set de expertize tehnice, constructorul a stabilit că pentru finalizarea proiectului ar fi nevoie de 13 milioane de lei.

Din acel moment, Ministerul Educației  s-a retras din proiect din cauza lipsei de resurse financiare, iar societatea de construcții a sistat lucrările. Practic, la sfâșitul anului 2011, șantierul de la Palatul Mavrocordat s-a închis definitiv.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button