Home » Administratie » Procedura pas cu pas de intrare în faliment personal a vasluienilor subjugați de datoriile la bănci

Procedura pas cu pas de intrare în faliment personal a vasluienilor subjugați de datoriile la bănci

Hotărȃrea de Guvern care stabilește normele metodologice pentru aplicarea Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice a fost aprobată la sfȃrșitul săptămȃnii trecute, astfel că, de la 1 august, datornicii își vor putea declara falimentul personal.

Vasluienii care au acumulat restanțe uriașe și nu mai găsesc variante să își achite creditele la bancă au la îndemȃnă, de la mijlocul acestei veri, o metodă care ar putea părea ʺrușinoasăʺ pentru unii, dar e singura, spun specialiștii, pentru a ieși la liman꞉ insolvența. Principala condiție pe care trebuie să o îndeplinească toți cei care doresc să intre, oficial, în faliment personal, este să accepte, de comun acord cu creditorii, un plan de rambursare fezabil, care să țină cont de perspectivele reale de redresare. Cu alte cuvinte, te declari falimentar și primești răgaz și sfaturi despre cum să îți plătești datoriile!

Deschiderea procedurii de insolvență se va face pe baza unei cereri, pe care orice persoană fizică o poate depune personal, în calitate de debitor, la comisia de insolvență de la nivel teritorial, în județul unde are domiciliul sau reședința de cel puțin șase luni. Cererea poate fi depusă și prin poștă, cu confirmare de primire, sau pe e-mail, cu semnătură electronică certificată.

În termen de cinci zile de la data primirii cererii, va fi programată o ʺședință de ascultareʺ a debitorului, în care acesta să își prezinte povestea datoriilor acumulate. În cazul persoanelor cu deficiențe auditive sau surdocecitate, Hotărȃrea de Guvern care stabilește normele metodologice pentru aplicarea Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice prevede ca, la ședință, să fie prezent și un interpret în limbaj mimicogestual.

Urmează apoi ca administratorul procedurii de insolvență să verifice situația datoriilor, în baza informațiilor transmise atât de creditori, cât și de debitori. Dacă există creanțe în valută, ele vor fi înregistrate într-un tabel preliminar, la valoarea lor în lei, la cursul Băncii Naționale înregistrat la data deschiderii procedurii insolvenței. Ulterior, va fi stabilit un plan exact de rambursare, care să ia în calcul perspectivele reale de redresare și circumstanțele speciale care se pot aplica debitorului, urmărindu-se asigurarea unui nivelul de trai rezonabil și nevoile de locuit ale debitorilor și familiilor acestora.

Actul normativ aprobat de Guvern stabilește că ședințele de conciliere între creditor și debitor trebuie să servească exclusiv intereselor legitime ale părților, iar niciuna dintre părți nu va putea impune celeilalte o soluție.

Planul de rambursare a datoriilor va fi elaborat în termen de 15 zile și va ține cont de valoarea coșului minim lunar de consum (stabilit în baza informațiilor primite de la Institutul Național de Statistică și/sau Institutul pentru Calitatea Vieții); particularități de ordin financiar (structura pieței forței de muncă din localitatea de domiciliu); prețul utilităților, al alimentelor și al produselor de bază; cheltuielile minime legate de funcționarea și întreținerea unui vehicul, dacă acesta se consideră indispensabil.

De asemenea, se va analiza componența și structura familiei debitorului, numărul persoanelor aflate în întreținerea sa și a celor alături de care conviețuiește; cheltuielile minime necesare pentru creșterea, îngrijirea și educarea copilului aflat în întreținerea debitorului, raportat la vârsta copilului; valoarea minimă a cheltuielilor profesionale și/sau de școlarizare și vor trebui să fie îndeplinite exigențele minimale ale unei locuințe convenabile.

Planul de rambursare a datoriilor va ține cont și de existența unor situații speciale de sănătate, integritate fizică sau dizabilități în cazul debitorului sau al persoanelor pe care acesta le are în întreținere.

Vasluienii care vor intra în insolvență personală, de la 1 august, nu trebuie să uite de onorariile pe care au obligația să le achite administratorilor procedurii de insolvență și lichidatorilor. Potrivit Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanei fizice, tariful fix al lichidatorului variază de la 100 la 300 lei lunar, iar dacă falimentul se finalizează cu succes, onorariul este de 2,5% din cuantumul activelor valorificate. Curată afacere, dar nu pentru cei falimentari! (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor