altex
AgriculturaLocal

Cod roșu în agricultură: seceta și înghețul au compromis investițiile fermierilor

de Dănuț CIOBANU 

Anul agricol 2019 – 2020 riscă si fie compormis din cauza lipsei de precipitații. În acest moment, la nivelul județului Vaslui la o adâncime a solului de până la 100 de centimetri s-a instalat seceta pedologică extremă. Fermierii așteaptă disperați să fie precipitații în următoarele zile, în caz contrar pierderile din agricultură vor fi totale.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a spus că, dacă în perioada imediat următoare nu vor fi precipitații, agricultorii se așteaptă la pierderi importante.

”Dacă nu se va reface rezerva de apă din sol, culturile agricole vor avea de suferit. Pe lângă culturile semănate în toamna anului trecut vor fi afectate și culturile de primăvară, din cauză că nu vor răsări optim și plantele nu vor avea o densitate corespunzătoare. Ultima ploaie izolat care a fost în județul Vaslui a căzut în urmă cu șapte zile. A plouat între 5 și 20 litri/metrul pătrat, ceea ce este foarte puțin. Din păcate, nici iarna nu a fost bogată în zăpadă și am avut o singură ninsoare, iar stratul de zăpadă a fost de până în 10 centimetri”, a spus Gigel Crudu.

test

Viorel Humă, fermier din zona Ștefan cel Mare, a spus că lipsa de apă din sol este foarte mare, iar dacă nu va ploua plantele se vor usca.

”Pe lângă secetă, am avut zilele trecute și ger, care a afectat negativ toate culturile. De plouat a mai plouat, dar nesemnificativ. Noi cutivăm în jur de 1.200 hectare, din care  450 hectare sunt semănate cu grâu. Când se apucă de treabă, toată lumea speră că câștige, dar în agricultură unul și cu unul nu fac întotdeauna doi. Am investit sume importante și sperăm să câștigăm pentru a ne plăti arendașii etc. În toamnă s-a semănat greu, apoi am avut o iarnă goală de zăpadă, apoi a venit înghețul care a nenorocit toate culturile. Pandemia de COVID 19 a pus capăt la toate lucrurile, care să spun așa sunt pozitive în viață. Așteptăm ploi consistente, iar dacă nu vor fi precipitații pierderile sunt totale”, a precizat Viorel Humă.

În județul Vaslui, culturile de toamnă au fost înfiițate pe o suprafață totală de 89.013 hectare: 66.275 hectare cu grâu, 15.426 hectare cu rapiță, 5.688 hectare cu orz, 472 hectare cu orzoaică, 287 hectare cu triticale, 467 hectare cu ceapă și usturoi, 299 hectare cu plante de nutreț etc. Programul de însămânțări din această primăvară este de 170.000 hectare, din care 103.000 cu porumb, 47.000 hecatre cu floarea soarelui, 2.100 hectare cu ovăz, etc.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button