Va fi acesta ultimul loc din lume în care ajunge coronavirusul? Insula cu 12.800 de suflete și niciun caz de Covidanamaria.marinescu
Răspândirea coronavirusului pare de neoprit și niciun stat din lume nu pare la adăpost. Există însă mici oaze care ar avea șanse să rămână neatinse de pandemie, notează BBC. Sau, în cel mai rău caz, să fie atinse târziu, când omenirea va avea, probabil, arme pentru a lupta împotriva ei.
Nauru e o insulă din Micronezia, Oceanul Pacific,
casă pentru mai puțin de 13.000 de suflete. Este a doua cea mai mică țară membră
ONU, după Monaco, ca întindere, și a doua cea mai mică după o altă insulă,
Tuvalu, judecând după populație.
Au trecut aproape 3 luni de când cornavirusul a devenit o problemă globală, după ce s-au raportat cazuri în afara Chinei – întâi în Thailanda, apoi în Japonia, Coreea de Sud și SUA -, însă pe teritoriul micii insule vecine cu Kiribati și cu Insulele Solomon nimeni nu are simptome de Covid-19.
Cu peste 1.100.000 de persoane infectate peste
tot în lume, Nauru pare oaza în care fiecare dintre noi și-ar dori să ajungă,
ca să fie la adăpost de inamicul invizibil cu care nu avem arme să ne batem,
încă.
Nauru este una dintre cel mai puțin vizitate state
din lume. Datele despre numărul de turiști care calcă pe mica insulă microneziană
nici măcar nu se regăsesc în baza ONU; un turoperator local a dezvăluit însă
pentru BBC “amploarea” industriei turistice din Nauru: 160
de străini ajung acolo anual.
Dar chiar și cei 160 pe an reprezintă o amenințare. Așa că, pe 2 martie, președintele a decis închiderea granițelor pentru turiștii din China, Coreea de Sud și Italy. După 5 zile, și pentru cei din Iran.
Iar la mijlocul lunii trecute, compania aeriană din Nauru și-a suspendat zborurile către Fiji, Kiribati și Insulele Marshall.
Singura rută rămasă operațională, către Brisbane, a fost redusă de la 3 zboruri pe săptămână la o cursă operată la două săptămâni. Cu amendamentul că toți cei care vin din Australia trebuie să intre automat în carantină pentru 14 zile.
Încercăm să ținem virusul la graniță. Vedem ce se întâmplă peste tot în lume și încercăm să ne asigurăm că populația din Nauru nu va avea aceeași soartă. Luăm măsuri și ne rugăm la Dumnezeu.
Președintele din Nauru, Lionel Aingimea:
Oficialii din Nauru iau în serios amenințarea
Covid-19 și pentru că, dacă virusul ar ajunge acolo, nu ar avea mijloace să
lupte cu el.
Pe insulă există un singur spital, care nu are
ventilatoare, iar numărul asistentelor e infim. Nu ar avea cine să-i
îngrijească pe bolnavi, iar cei în stare gravă, care ar avea nevoie de
ventilare mecanică, ar fi condamnați la moarte.
Nauru nu e singura insulă din Pacific care a
declarat starea de urgență, deși nu are zero cazuri de Covid-19. Situația e
identică în Kiribati, Tonga, Niue sau Vanuatu.
Dr. Colin Tukuitonga din Niue, o țară insulară din Pacificul de Sud, e convins că asta ar putea fi mâna câștigătoare în jocul inegal cu noul coronavirus: să fii cu un pas înainte și să iei măsuri, chiar dacă pare că nu e nevoie și izolarea naturală te-a ferit, până acum, de pandemia globală.
Dr. Tukuitonga este expert în sănătate publică, a lucrat la Organizația Mondială a Sănătății, iar acum e decan asociat la Școala de Medicină din cadrul Auckland University, Noua Zeelandă.
Cel mai bun lucru este să ții blestemăția asta la distanță. Țările insulare nu au un sistem medical bine pus la punct. Sunt state mici, vulnerabile. Dacă virusul ajunge acolo, populația va fi pur și simplu decimată.
Dr. Colin Tukuitonga: