Șase tipuri noi de coronavirus au fost descoperite la liliecitavi.cojocaru
Oamenii de știință au descoperit șase noi tipuri de coronavirus la lilieci din Myanmar.
Pandemia de coronavirus a pornit de la o piață insalubră de animale din Wuhan, iar liliecii au fost considerați elementul zero, punctul de pornire. De la aceștia a trecut, se pare, la pangolini, iar de la aceștia, prin intermediul altui animal, nedescoperit încă, COVID-19 a ajuns la om.
Acești viruși proapăt descoperiți sunt din aceeași familie SARS-CoV-2 la fel ca virusul COVID-19 care a cuprins toată planeta, a notat MSN.
Cercetătorii au spus că noile tipuri de viruși nu sunt strâns legate genetic cu tipurile de coronavirus care provoacă infecții severe la om: SARS (care a provocat pandemia din 2002-2003) și MERS.
Cercetătorii au descoperit virușii noi în timp ce cercetau liliecii din Myanmar, ca parte a unui program finanțat de guvern, numit PREDICT, pentru identificarea bolilor infecțioase care au potențialul să ajungă de la animale la oameni.
Liliecii sunt mamiferele despre care se spune că găzduiesc mii de tipuri de coronavirus încă nedescoperite.
Au descoperit noile tipuri la trei rase diferite de lilieci
Virusul SARS-CoV-2, care cauzează boala COVID-19, se crede că provine de la lilieci și a ajuns la om prin intermediul unei „gazde intermediare”, un animal nedescoperit încă.
În perioada 2016 – 2018, oamenii de știință au colectat sute de probe de salivă și guano de la 464 de lilieci din cel puțin 11 specii diferite.
Recoltările de probe s-au făcut din trei locații din Myanmar, unde oamenii intră în contact strâns cu viața sălbatică. Oamenii recoltează guano pentru îngrășământ în agricultură.
Cercetătorii au analizat secvențele genetice din aceste probe și le-au comparat cu cele ale coronavirusurilor cunoscute. Noile virusuri au fost găsite la trei specii de lilieci: Scotophilus heathii – unde a fost găsit PREDICT-CoV-90; Chaerephon plicatus – care este gazdă ppentru PREDICT-CoV-47 și -82; Hipposideros larvatus, care transportă PREDICT-CoV-92, -93 și -96.
Nu se știe dacă se pot transmite la om și cum i-ar putea afecta
Cercetătorii au spus că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege potențialul acestor șase viruși noi de a se muta la alte specii și modul în care acestea ar putea afecta sănătatea umană.
„Multe tipuri de coronavirus nu prezintă un risc pentru oameni, dar atunci când identificăm aceste boli la animale, la sursă, avem o oportunitate valoroasă de a investiga amenințarea potențială”, a declarat coautorul studiului, Suzan Murray.
„Supravegherea vigilentă, cercetarea și educația sunt cele mai bune instrumente pe care le avem pentru a preveni pandemiile înainte ca acestea să apară”, a mai spus Suzan Murray.
„La nivel mondial, oamenii interacționează cu viața sălbatică cu o frecvență din ce în ce mai mare, deci, cu cât înțelegem mai multe despre aceste virusuri la animale – ce le permite să se dezvolte și cum se răspândesc la alte specii – cu atât mai bine putem lucra pentru a reduce potențialul lor de pandemie”, a spus autorul principal al studiului Marc Valitutto.