AdministratieLocal

”Campus Virtual”, platforma pentru cursuri on-line creată de ISJ Vaslui pentru mii de elevi din județ

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui a lansat, încă de la mijlocul lunii martie, ”campusul virtual”, o platformă pentru cursuri on-line care s-a dovedit a fi un real succes pentru miile de elevi și profesori din județ care o utilizează. În afara cursurilor, ”campusul virtual” are și un pronunțat caracter social: utilizatorii pot relaționa, pot deveni colegi, pot discuta, se pot constitui grupuri sociale.

Responsabilii învățământului vasluian au realizat și lansat în regim de urgență, la scurt timp de la suspendarea cursurilor din cauza pandemiei de coronavirus, Campusul Virtual, pe adresa http://nelpae.ro/elearning. Platforma a fost realizată cu efortul colectiv al administratorului campusului și al echipelor de lucru, pe discipline, având drept coordonatori inspectorii școlari pentru fiecare disciplină sau domeniu în parte. Campusul Virtual a devenit, astfel, un exemplu efectiv de muncă în echipă, realizată cu mult simț de răspundere, cu foarte multă coordonare și cu deosebită rigoare. ISJ Vaslui a creat și o campanie de promovare, cu participarea actorului de stand-up comedy Vio, acțiune în desfășurare căreia i se vor alătura și alte personalități, fiindu-i dată și o identitate grafică, cu o mascotă distinctă și originală. Accesul în Campus este liber, iar profesorii au la dispoziție un formular prin care solicită schimbarea tipului de cont, în lector de curs, membru al grupului de lucru la disciplina predată. De asemenea, se pot face înscrieri colective, pe clase ori școli, cu ajutorul unui formular, editat în Open Office.


Datorită entuziasmului și a sutelor de ore petrecute deja în fața calculatorului, avem deja conținuturi la majoritatea disciplinelor, lecții electronice cu exerciții autocorective, construite pe principiul sincronizării cu programa școlară care trebuia parcursă în această perioadă. În afara cursurilor, Campusul Virtual are și un pronunțat caracter social. Astfel, utilizatorii pot relaționa, pot deveni colegi, pot discuta, se pot constitui grupuri sociale. Până acum, s-au constituit clase de elevi și un grup dedicat lectorilor de curs, iar zilele acestea pot implementa și un sistem de conferințe web”, a declarat inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.


Campusul Virtual dispune de un sistem original de protecție antivirus pentru protejarea utilizatorilor de atacurile informatice. De asemenea, administratorul platformei, împreună cu inspectorii școlari coordonatori pe discipline, organizează formări on-line dedicate profesorilor care vor să devină autori de conținuturi ori lectori de curs. Formarea se desfășoară direct în Campusul Virtual, acolo unde au fost plasate și tutoriale pentru lectorii de curs, disponibile la rubrica specială a campusului. Nu mai puțim de 34 de spații de curs au fost create, acoperind toate disciplinele și domeniile, de la învățământul preprimar la cel liceal și postliceal, ultimul fiind destinat formării lectorilor de curs. La ora actuală, există 5.000 de utilizatori înregistrați. Pentru a reuși să-i cuprindă printre utilizatorii Campusului Virtual și pe cei 370 de elevi cu burse sociale din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, ISJ a aplicat la ”Apelul Extraordinar al Central Europe Initiative”. Astfel, pe 9 aprilie, s-a depus un proiect prin intermediul căruia Inspectoratul Școlar Județean Vaslui să poată oferi fiecăruia din cei 370 de elevi menționați o tabletă și conexiunea internet aferentă. Dacă va fi aprobat, proiectul „The Virtual Campus for democratic online learning, preparation of exams and connectivity facilities for disadvantaged categories of pupils from Vaslui County, in the context of COVID crisis / Campusul Virtual pentru învățarea democratică, pregătirea examenelor și facilități de conectivitate pentru categoriile dezavantajate de elevi din județul Vaslui, în contextul crizei COVID” va permite o extindere rapidă a preocupărilor și activităților legate de dezvoltarea Campusului Virtual, incluzând în rândul beneficiarilor și partenerii tradiționali din Republica Moldova ai ISJ Vaslui, Direcțiile de Educație din raioanele Anenii Noi și Cahul.


Mulțumim inspectorilor școlari, directorilor de instituții de învățământ din județul Vaslui, cadrelor didactice din grupurile de lucru și tuturor celorlalți colegi pentru implicarea și efortul deosebit pe care le-au depus fără să pregete, în această perioadă, pentru a însenina viața elevilor rămași la domiciliu și a le facilita învățarea în mediul electronic. De asemenea, îi felicităm pe elevi pentru receptivitate, pentru entuziasmul cu care au primit această propunere a noastră și pentru faptul că dovedesc, zi de zi, că școala este și necesitate, dar și bucurie a revederii profesorilor și colegilor, emoție a descoperirii și satisfacție a împlinirii. Îi asigurăm pe părinții tuturor elevilor că depunem toate eforturile pentru a dezvolta relația de comunicare didactică a profesorilor cu clasele și că ne dorim din toată inima ca școala să reînceapă, să realizăm împreună recuperarea părților esențiale ale materiei și să pregătim examenele definitorii ale celor două cicluri de învățământ, cel gimnazial și cel liceal: Evaluarea Națională și Bacalaureatul”, a conchis inspectorul general Gabriela Plăcintă. (Ionuț PREDA)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button