de Dănuț CIOBANU
Peste 6.500 de contracte individuale de muncă din județul Vaslui au fost suspendate până la data de 16 aprilie 2020. În total, angajatorii au formulat cereri de trimitere în șomaj tehnic pentru 4.544 persoane. Reprezentanții mediului privat solicită imperativ facilități pentru susținerea activității firmelor iar oamenii, respectând ordonanțele militare, să înceapă să meragă la muncă. În caz contrar, există riscul ca foarte multe societăți să falimenteze.
Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, la data de 16 aprilie 2020 erau în total 6.568 contracte de muncă individuale suspendate. Din numărul total de contracte suspendate, un număr de 4.169 contracte au fost suspendate din cauza întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. La aceeași dată, agenții economici au solicitat șomaj tehnic pentru un număr de 4.544 persoane.
Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că ieșirea din actuală criză economică se poate face prin demararea unor investiții publice, care să asigure agenților privați front de lucru. Doar cu investiții publice, cu credite bancare cu dobândă zero firmele se vor putea menține forța de muncă și vor trece peste perioada dificilă care se preconizează.
”Dacă nu se acordă aceste facilități firmele mor. Mediul privat împreună cu autoritățile publice din județul Vaslui trebuie să îndrume oamenii să meargă la lucru în agricultură, industrie etc. Toată lumea să respecte ordonanțele militare, dar să nu amendăm oamenii care merg la muncă pe câmp, pentru că acei bătrâni ne-au mai rămas. Primarii să ceară Poliției ca în cadrul respectării ordonanțelor militare să nu împiedice oamenii să meargă la muncă”, a spus Ionel Constantin.
O șansă mare pentru mediul de afaceri local este întoarcerea multor persoane din străinătate, care ar putea fi angajate în mediul privat.
”Oamenii de afaceri sunt îngrijorați din cauza lipsei de forță de muncă. Să profităm că s-au întors mulți cetățeni în țară și să îi încadrăm în câmpul muncii. Sunt firme din sectorul agroalimentar care își aduc forța de muncă de pe Valea Prutului sau din județul Iași. Probleme la fel de grave au și societățile din alte domenii cum ar fi cele din confecții sau construcții de mașini. Mulți din cei veniți din străinătate au lucrat cu echipamente moderne și ar putea fi folosiți de către firmele locale”, a mai spus Ionel Constantin.