Dezastru în agricultura vasluiană. Seceta prelungită calamitează culturile agricole
Seceta din ultimele luni face ravagii în agricultura vasluiană. Terenul este crăpat, iar culturile de primăvară nu răsar din cazua deficitului de apă din sol. La culturile de toamnă (grâu și rapiță) pagubele sunt la această dată între 70 și 80%, iar piederile financiare se ridică la circa 2.500 – 2.800 de lei/hectar. Grav este faptul că prognoza meteo nu este optimistă, iar fermierii încă mai așteaptă o ploaie salvatoare. În caz contrar, multe culturi deja semănate vor fi întorase, însă femierii se gândesc dacă acest lucru mai merită, dacă banii investiți vor mai fi recuperați.
”Asistăm la o secetă prelungită din vara anului 2019, care s-a prelungit în iarna 2019-2020. Nu am mai pomenit ca într-o iarnă să nu avem un centimentru de zăpadă în zona Fălciului și implicit în lunile ianuarie, februarie și martie. Este o situație dezasturoasă, vedeți cum arată tarlalele de grâu, este imposibl să continui așa, să mai poți lucra în continuare. Sunt fermieri care lucrează între 400 – 500 de hectare și au făcut cheltuieli foarte mari și acum riscă să intre în colaps financiar”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.
Direcția Județeană pentru Agricultură Vaslui a transmis în teritoriu formularele pentru raportările pagubelor la culturile de toamnă. Datele vor fi centralizate și transmite mai departe Institutie Prefectului și Ministerului Agriculturii. Conducerea Ministerului Agriculturii a precizat că fermierii afectați de secetă vor primi în acest an despăgubiri din partea statului.
”I-am asigurat pe fermieri că toți cei care vor suferi pagube din cauza secetei anul acesta vor primi despăgubiri, pentru că așa e normal. Comitetele pentru situații de urgență se vor întruni și vor merge să evalueze dimensiunea pagubelor, astfel încât să avem o imagine cât mai obiectivă, să știm exact câți bani trebuie să alocăm, iar fermierii să fie despăgubiți”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pentru presa centrală.
(Dănuț CIOBANU)