Ce spune Emil Constantinescu, la 30 de ani de la fenomenul „Piața Universității”: competiția pentru bani și putere i-a izolat pe români mai mult decât coronavirusulNiculescu Mihai
Fostul președinte Emil Constantinescu evocă fenomenul „Piața Universității” la 30 de ani de când acesta a început.
Emil Constantinescu consideră că valul de ură s-a mutat din stradă, de la manifestațiile publice devenite obișnuite în primii ani de după Revoluție, în mediul online. Tot mai mulți români sunt într-o competiție acerbă pentru bani și putere, iar asta i-a izolat pe români chiar mai mult decât coronavirusul.
Emil Constantinescu spune că avem datoria să ne amintim de cei care s-au strâns în jurul „kilometrului zero” al „zonei libere de neocomunism”, într-un mesajul trimis cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la debutul fenomenului „Piața Universității”, arată publicația Active News.
Țara se confruntă
„cu alte dificultăți, cu alte provocări și incertitudini, cu
multă dezbinare și cu un alt val de ură, care s-a mutat din stradă
pe rețelele de socializare”, iar fostul președinte al României
deplânge însingurarea care i-a cuprins pe unii români.
„Suntem însingurați nu numai de pandemia care ne-a izolat în casele noastre, dar și de egoismul pe care competiția acerbă pentru interese, bani și lupta pentru putere l-au răspândit, însă putem regăsi forța de a ne reuni gândul și simțirea”
Emil Constantinescu
Mai mult, o privire introspectivă către istoria recentă a României ne ajută să învingem „nu numai virusurile care ne contaminează corpul, dar și pe cele care ne contaminează conștiința”, consideră fostul președinte.
„Avem la dispoziție cincizeci și trei de zile de acum înainte pentru a rememora evenimentele de atunci, pentru a ne reaminti visurile și idealurile pentru care am luptat, greșelile pe care le-am făcut, contestările reciproce care ne-au îndepărtat unii de alții. Sinceritatea și profunzimea cuvintelor rostite din balconul Universității din București de mari intelectuali ai României și de mulți oameni simpli, dar curați la suflet, pe care le vom posta pe site-ul nostru în săptămânile următoare, pot fi recuperate într-un recurs la istoria recentă a României.
Redescoperirea acelor momente de „lumină în întuneric” ne poate ajuta să învingem nu numai virusurile care ne contaminează corpul, dar și pe cele care ne contaminează conștiința și să înțelegem că „numai împreună putem reuși împotriva Răului, redescoperind Binele din noi”, este concluzia fostului președinte al României.
Emil Constantinescu
a fost președintele României între 1996 și 2000.