Bibliotecarii vasluieni au fost pregătit o serie de măsuri pentru protejarea cititorilor. La sala de lectură, locurile au fost rărite la distanța de un metru și jumătate, la sala de împrumut s-au fixat trasee separate pentru intrarea și ieșirea vizitatorilor și la fel se va proceda și în sala de împrumut pentru copii. Tot pentru păstrarea distanței sociale, se va comunica cu utilizatorii pentru a stabili dinaintea venirii la bibliotecă ce cărți vor să ia, astfel încât să nu stea în bliliotecă mai mult de zece minute. Tot pentru protejarea cititorilor, cărțile care vor fi primite de la cititori vor fi depozitate într-un loc separat timp de 72 de ore și apoi vor fi reintroduse în circulație. Foarte util pentru decontaminarea documentelor ar fi o instalație de decontaminare, însă cum prețul acestor echipamente este foarte mare, bibliotecarii locali au ales varianta ”carantinării” cărților primite de la cititori timp de 72 de ore.
”Perioada pandemiei de coronavirus a fost o perioada dificilă atât pentru noi, cât și pentru împătimiții de lectură. Când ai exercițiul lecturii și instituția de la care împrumuți cărți este închisă, se crează o stare de disconfort. Noi am făcut în această perioadă inventarul, pe care îl aveam aprobat pentru lunile octombrie și noiembrie și în maxim două săptămâni terminăm acțiunea. Dacă din data de 15 mai alături de muzee și alte instituții de cultură se vor deschide, atunci vom începe activitatea în forță”, a spus Gelu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene Vaslui.
În aceste zile, bibliotecarii sunt deranjați de faptul că autoritățile vorbesc doar de deschiderea muzeelor, pe când nimeni nu amintește de biblioteci.
”Cred că mai marii zilei nu sunt obișnuiți cu această instituție, cred că au citit puțin și au avut o repulsie față de instituția numită bibliotecă, de aceea se vorbește mai rar sau deloc despre biblioteci. Noi suntem deschiși publicului și în această perioadă nu am oprit achizițiile. Sperăm să avem bucuria de a ne întâlni din nou cu cititorii noștri”, a mai spus Gelu Bhichineț.
(Dănuț CIOBANU)