AgriculturaLocal

Țăranii vasluieni nu s-au speriat de secetă și au ales să cumpere mai multe animale

Comuna Todirești a fost afectată puternic de seceta prelungită din ultimele luni. Atât culturile agricole de primăvară și de toamnă, cât și pășunile din zonă au avut de suferit din cauza deficitului de apă din sol. Din fericire, precipitațiile căzute în ultima perioadă mai pot salva o parte din producția de cereale și celelalte produse agricole.

”Atât gospodăriile populației cât și fermele agricole au nevoie de cereale. O ploie bună este ca o gură de oxigen pentru agricultura locală. Nu am auzit ca în ultimele luni oamenii să își vândă animalele din cauza secetei, și așa efectivul de animale este în scădere în ultimii zece ani. Familiile nu își vând animalele pe care le au și am auzit că s-au mai cumpărat vaci, ovine și porcine”, a spus Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești

Fermierii care au suprafețele agricole afectate de secetă vor primi despăgubiri de la bugetul statului. Instituția Prefectului Vaslui a transmis o circulară în teritoriu privind convocarea comitetelor locale pentru situații de urgență. Producătorii care au probleme cu culturile agricole trebuie să anunțe reprezentanții acestor comisii care se deplasează la fața locului pentru a  constata suprafețele afectate, gradul de afectare al culturilor agricole și nivelul estimativ al pierderilor.

În județul Vaslui, culturile de toamnă au fost înfiițate pe o suprafață totală de 89.013 hectare: 66.275 hectare cu grâu, 15.426 hectare cu rapiță, 5.688 hectare cu orz, 472 hectare cu orzoaică, 287 hectare cu triticale, 467 hectare cu ceapă și usturoi, 299 hectare cu plante de nutreț etc. Programul de însămânțări din această primăvară este de 170.000 hectare, din care 103.000 cu porumb, 47.000 hecatre cu floarea soarelui, 2.100 hectare cu ovăz, etc.

(Dănuț CIOBANU)

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button