altex
Monden

Moduri în care îți sabotezi hainele și accesoriile fără să vrei

moduri in care sabotezi hainele

Există câteva lucruri de care ar trebui să ții cont pentru a prelungi cât mai mult viața pieselor din garderobă. Iată modurile în care, fără să îți dai seama, îți sabotezi hainele și accesoriile.

Duci hainele prea des la curățătoria chimică

Curățatul chimic este eficient și comod, însă implică un tratament mai dur pentru materialele textile decât spălatul normal. Compușii chimici slăbesc țesăturile și matifiază culorile, afectând în special materialele delicate (cum ar fi mătasea ori cașmirul, de pildă).

Verifică mereu etichetele pentru a ști care sunt recomandările producătorului în materie de curățare. În cazul hainelor care se pot spăla manual sau la mașină, alege această opțiune și evită să le duci la curățătoria chimică dacă nu au vreo pată anume. În cazul hainelor a căror etichetă indică faptul că pot fi curățate numai chimic (paltoane, pantaloni sau sacouri din stofă, de exemplu), evită să le duci la curățătorie după absolut fiecare purtare.

Nu speli corect hainele

Respectă mereu indicațiile de pe etichetele interioare ale hainelor – iar dacă preferi să tai etichetele, pozează-le înainte de a le arunca, astfel încât să îți poți aminti care sunt recomandările producătorilor în ceea ce privește curățarea.

test

Atât atunci când speli hainele la mașină, cât și când le speli manual, evită să amesteci culorile (hainele albe se spală separat, hainele negre la fel, hainele colorate se separă în funcție de culori, închise și deschise). Asigură-te că verifici dacă pe etichetă se menționează că vopseaua s-ar putea transfera la spălare, iar în acel caz, spală mereu separat haina în cauză.

În cazul țesăturilor delicate, este de preferat să le speli manual. Nu este nevoie să freci materialul. Lasă haina la înmuiat timp de aproximativ 5 minute și plimbă de câteva ori circular mâna prin apă, apăsând-o uşor în jos.

Piesele de lenjerie este de preferat să fie spălate manual, având în vedere faptul că sunt, în general, delicate, și, în plus, este nevoie să fie curățate după fiecare purtare (în cazul sutienelor, de fapt, este mai bine să le speli după mai multe purtări, căci spălatul des le deformează mai rapid). Evită să folosești apă prea fierbinte și înlocuiește detergentul cu un căpăcel de șampon (chiar și detergentul special formulat pentru spălat manual poate fi puțin prea dur pentru materialele fine).

Nu usuci corect hainele

Lasă hainele la uscat pe suprafeţe plane, în special pe cele din țesături grele, care se deformează din cauza greutății apei dacă stau agățate când sunt ude. Nu usca niciodată hainele pe umerașe și nu le lăsa aproape de o sursă de căldură. În cazul în care ai nevoie neapărat să te asiguri că ceva se usucă peste noapte, poți lăsa haina pe un calorifer pe care l-ai setat la intensitate medie și peste care ai pus un prosop sau o pătură subțire, astfel încât să existe un strat de protecție între haina pe care o usuci și sursa de căldură.

Nu închizi fermoarul hainelor înainte de a le pune în maşina de spălat

Deși pare un detaliu, este important să închizi fermoarele înainte să pui hainele în mașina de spălat, pentru a evita ca alte haine să se agațe. Din același motiv, hainele care au aplicații ar trebui fie întoarse pe dos, fie introduse în săculeți textili speciali pentru spălare. De fapt, dacă ai timp, ideal ar fi ca toate hainele să fie întoarse pe dos înainte de a fi puse la spălat, pentru că în acest fel, culorile sunt mai protejate, iar eventualele pete lăsate de detergent nu vor apărea pe suprafața hainelor, ci pe interior.

Nu depozitezi corect hainele şi accesoriile

Evită să înghesui hainele în șifonier – nu numai că există un risc mai mare să se agațe, ci ai să observi că se vor deforma, în special la nivelul umerilor. Din același motiv, este important să investești în umerașe de calitate – cele metalice, subțiri, de tipul celor primite la spălătorie, nu susțin corect greutatea hainelor.

Piesele care au aplicații sau sunt realizate din materiale delicate, care se agață ușor, trebuie depozitate separat – fie dedici o porțiune specială din șifonier acestui tip de piese (mai ales dacă sunt numeroase), fie le depozitezi în portmantouri din material textil. Ca regulă generală, valabilă pentru toate tipurile de haine, nu le depozita niciodată în sacii din plastic de la curățătorie, care nu permit materialelor să respire.

Pantofii trebuie depozitați în cutii separate (cele din carton în care îi cumperi sunt perfecte). Este ok să le așezi una peste cealaltă, atâta vreme cât te asiguri că sunt poziționate în aşa fel încât cele de deasupra să nu apese excesiv peste cele de dedesubt, îndoindu-le capacul (şi implicit presând peste pantofii din interior). Nu pune niciodată o pereche de pantofi în cutie fără să o cureți în prealabil. În timp, murdăria se poate imprima pe suprafața pantofilor, devenind o pată imposibil de eliminat.

Genţile trebuie depozitate în saci textili individuali şi niciodată înghesuite pe un raft sau poziționate una peste alta astfel încât să se deformeze.

Bijuteriile trebuie să fie depozitate fie individual în săculeţi sau cutii, fie în casete de bijuterii în care fiecare piesă are un loc desemnat (asta înseamnă că dacă ai o casetă de bijuterii, nu trebuie să arunci pur şi simplu toate bijuteriile grămadă înăuntru). În acest fel, eviţi să se agaţe/încurce între ele şi de asemenea, eviţi ca metalele să interacţioneze între ele şi să se oxideze, ori pietrele să se zgârie.

moduri in care sabotezi hainele

Nu ai grijă corect de bijuterii

În afara faptului că trebuie depozitate corect, este nevoie să acorzi un strop de grijă bijuteriilor, indiferent dacă acestea sunt veritabile sau mai puțin prețioase, astfel încât viața lor să fie cât mai lungă.

Evită pe cât posibil contactul cu apa sau cu orice compus chimic (geluri de duș, săpun, soluții de curățare). De asemenea, șterge bijuteriile cu o bucată moale de material (neînmuiată în apă). În cazul bijuteriilor care conțin pietre prețioase, ideal este să fie duse periodic (o dată la aproximativ cinci ani) la bijutier pentru a fi curățate profesional și pentru ca un expert să se asigure că pietrele stau bine la locul lor şi că montura nu s-a slăbit de-a lungul timpului, iar, în caz contrar, să o reajusteze).

Nu cureți pantofii după fiecare purtare

Nu este important numai să nu pui pantofii la păstrare în cutii între purtări sau, mai rău, între sezoane, fără să îi cureți, ci, de fapt, ar trebui să îi cureți după fiecare purtare, chiar dacă nu există vreo pată vizibilă. În timp, praful, murdăria și, mai ales, apa sau sarea din zăpadă se acumulează pe pantofi și va deveni din ce în ce mai greu (sau imposibil) de îndepărtat.

Porţi aceiaşi pantofi zilnic

Pantofii tind să ia forma piciorului și să se lărgească ușor la fiecare purtare, așa că alternează perechile în fiecare zi, pentru a le oferi posibilitatea să îşi reia forma după fiecare purtare. Folosind pantofii prin rotație, le prelungești viața – un lucru în special aplicabil pantofilor de zi cu zi.

Porți prea des același sutien

La fel ca și în cazul pantofilor, sutienele tind să se lărgească odată cu fiecare purtare, așa că este ideal să alternezi între ele – chiar dacă ai unul preferat, evită să îl porți mai mult de câteva zile la rând. Atunci când găsești un model care ți se pare confortabil în mod special, cumpără mai multe pentru a putea face rotație între ele, permițând materialului să își recapete forma după fiecare purtare.

Nu ții cont de fluctuațiile de greutate

Pe durata lunii, greutatea ta fluctuează în funcție de ciclul menstrual, astfel că este posibil să simți că unele haine sau piese de lenjerie sunt mai strâmte în unele zile – nu le forța și alege altceva în schimb, astfel, nu numai că le protejezi, ci te asiguri și că arăți și te simți confortabil.

Micile fluctuații de mărime se aplică și în cazul pantofilor, de altfel – ai să observi că seara, picioarele sunt mai umflate, așa că, de exemplu, dacă vrei să porți o pereche de sandale cu barete, alege un model în care te simți confortabil în momentul respectiv.

Nu calci hainele pe suprafața corectă

Evită să calci hainele pe orice altfel de suprafață în afară de una plană și curată. Nu le călca pe covor, pe pat sau pe o față de masă, și niciodată pe o suprafață imprimată (riști ca, din cauza căldurii fierului, modelul să se transfere pe haine) sau pe o suprafață din altceva decât bumbac (din nou, riști ca materialul de dedesubtul hainei să nu fie rezistent la căldură și să se lipească de ea).

Foto: Unsplash

Articolul Moduri în care îți sabotezi hainele și accesoriile fără să vrei este un articol original Cosmopolitan.ro. Copyright 2016 Burda Romania. Orice reproducere partiala sau integrala este interzisa fara acordul scris al BurdaRomania.

Read More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button