Situația din agricultură este la fel de gravă ca în 2007. Seceta a calamitat cultura de grâu
Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui a verificat până la începutul acestei luni 60% din suprafața semănată cu culturi de toamnă, pentru a stabili gradul de afectare din cauza secetei. Este vorba despre o 48.000 de hectare de culturi de toamnă, dintr-un total de aproximativ 88.000 de hectare. Termenul final pentru finalizarea acțiunii este data de 15 iunie 2020, după care datele centralizate vor fi comunicate la Ministerul Agriculturii.
”Din nefericire, până la începerea ploilor situația era dezastruoasă la culturile de grâu și rapiță. După aceste precipitații, grâul s-a mai refăcut. Soiurile românești de grâu au mers mai bine. Situația nu s-a îmbunătățit însă foarte mult, iar producătorii vor avea pierderi. În anul 2007 am mai fost o situație la fel de gravă. Zilnic, se deplasează în teren opt echipe și controlează suprafețele din opt UAT-uri. Verificăm cultură cu cultură și fermier cu fermier, pentru a stabili gradul de afectare ”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.
Pentru acordarea de despăgubiri fermierilor care au avut culturile calamitate de secetă, a fost emis Ordinul comun nr. 97/63 al Ministerului Agriculturii și Ministerului de Interne. Prin acest document, a fost stabilită procedura în ceea ce privește stabilirea gradului de afectare al culturilor afectate de seceta pedologică. Actul normativ a stabilit ca primăriile și APIA să își stabilească membrii în comisiile locale pentru costatarea pagubelor. Ulterior ordinului comun al celor două ministere, a fost emis Ordinul Prefectului nr. 164 din 24 aprilie 2020, prin care s-a stabilit înființarea comisiilor locale cu un număr de trei membri: din parea autorităților locale, APIA și DAJ Vaslui. Astfel, fermierii care au probleme cu culturile agricole înștiințează primăriile, iar la rândul lor UAT-urile întocmesc un raport operativ pe care îl trasmit la DAJ Vaslui, pentru efectuarea controalele și a evaluărilor necesare.
(Dănuț CIOBANU)