AgriculturaLocal

Dezastru în agricultură! Producția la grâu este de 1.000 kilograme/hectar. Din toamnă vin scumpirile

de Dănuț CIOBANU 

Anul 2020 se prefigurează a fi o perioadă neagră pentru producția de cereale din județul Vaslui. Seceta prelungită care a debutat încă din toamna anului trecut a provocat pagube imense la cultura de grâu. Dacă în anul trecut s-a obținut o producție de grâu de 4.700 kilograme/hectar, în acest an media va fi de maxim 1.000 kilograme/hectar. 

În medie, la nivelul județului Vaslui, gradul de dăunare la cultura de grâu este situat la un procent de 72%. Acest grad de dăunare se traduce în pierderi contabilizate de fermieri care se ridică la suma de 2.310 lei/hectar.

”A început treieratul la orz, până acum fiind recoltate 800 de hectare și la rapiță au fost treierate 1.200 de hectare. Fermierii au început să intre și la grâu și, într-adevăr, producțiile sunt mici. Este vorba despre zone precum Vetrișoaia, Lunca Banului, Berezeni, Fălciu. În urma cotroalelor făcute de noi în teren, am constatat că la cultura de grâu sunt calamitate din cauza secetei 47.603 de hectare”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției  pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui.

Pe Valea Prutului fermierii au început seceratul la grâu, iar producțiile sunt cu mult sub cele realizate în anul precedent.

”Am intrat pe unele sole unde obținem între 500 și 600 kilograme de grâul/hectar. De 20 de ani nu am avut așa o secetă. Nu știm ce o să facem! Condițiile climaterice ne-au dat peste cap. La orz, producția este puțin mai bună. Situația este jalnică la grâu, sperăm să realizăm o medie de 1.000 kilograme/hectar. Anul trecut am avut o producție de 4.700 kilograme/hectar”, ne-a spus Toader Prodan, fermier din zona Fălciu.

Pe fondul crizei provocate de coronavirus și cu producții agricole diminuate sever, în următoarele trei luni managerii companiilor comerciale anticipează creșteri ale prețurilor la produsele alimentare și alte bunuri de circa 23%.

Seceta a calamitat 62.104 hectare

DAJ Vaslui a finalizat operațiunea de verificare în teren a suprafețelor agricole afectate de seceta prelungită din ultimele luni. Potrivit rapoartelor operative transmise de către UAT-uri, fermierii au declarat calamitată o suprafață totală de 85.433 hectare. În urma controalelor din teritoriu realizate de echipele de specialiști a fost constatată o suprafață totală afectată de secetă de 62.104 hectare. Situația culturilor calamitate este următoarea: grâu – 47.603 hectare; secară – 67 de hectare; triticale – 135 hectare; orz – 3.593 hectare; orzoaică – 167 hectare; rapită – 10.321 hectare.

Pentru acordarea de despăgubiri fermierilor care au avut culturile calamitate de secetă, a fost emis Ordinul comun nr. 97/63 al Ministerului Agriculturii și Ministerului de Interne. Prin acest document, a fost stabilită procedura în ceea ce privește stabilirea gradului de afectare al culturilor lovite de seceta pedologică. Actul normativ a stabilit ca primăriile și Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) să își stabilească membrii în comisiile locale pentru costatarea pagubelor.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button