Deputat Mihai Botez
Direcția Generală de Asistentă Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui este cel mai mare angajator din județ. Instituția se află în subordonarea Consiliului Județean (CJ) Vaslui, condus de Dumitru Buzatu. Dumitru Buzatu păstorește un sistem unde ineficiența și risipa sunt caracteristice instituțiilor, însă cazul DGASPC iese în evidență.
DGASPC Vaslui a comis mai multe încălcări ale legii, alocând sume discreționare pentru diverse activități. Acest lucru reiese din raportul Curții de Conturi pe anul 2019, care identifică DGASPC ca fiind un prost gestionar al resurselor financiare. Anumite încălcări sunt în formă repetată, acestea fiind practic o reeditare a încălcărilor găsite în anii 2017 și 2018. Însă concret, cum a gestionat ineficient fondurile DGASPC? Câteva exemple:
- DGASPC a decontat cheltuieli de cazare și transport care depășeau cuantumul legal pentru funcționarii plecați la cursuri. Pagubă – 3.090 lei
- DGASPC a decontat transport individual pentru salariații trimiși la cursuri, când acesta se putea face în grup. Pagubă – 9.978 lei
- DGASPC trimite aceiași oameni la același curs, doi ani la rând. 41 de salariați au participat și în 2018, și în 2019 la cursuri de specializare.
- Decontare de servicii telefonice precum internet în roaming, servicii cu suprataxă sau mms-uri. Paguba? 10.899 lei
- Raportul Curții de Conturi mai reține și alte pagube, tot în contul DGASPC-ului, provenite din contracte încheiate pentru executarea unor lucrări și care nu au fost executate așa cum se prevedea. Pagube de 3.541 lei.
Peste tot unde se vorbește despre DGASPC, se menționează o frază care îți rămâne pe retină – ”nu au fost respectate principiile de economicitate, eficiență și eficacitate a bunei gestiuni financiare”.
O citire atentă a raportului relevă o chestiune pe care mulți o cunoaștem: cursurile de specializare sunt doar niște concedii mascate de care se pare că beneficiază doar o minoritate a angajaților. Obiectivul nu este adăugarea de valoare și dobândirea de cunoștințe, ci o vacanță mascată pentru o mâna de angajați fideli conducerii.
Relevant este că aceste pagube reprezintă doar o evaluare a unui eșantion. Așadar, nu avem o imagine completă a banilor care au fost irosiți în anul 2019 de către DGASPC sau CJ Vaslui, ci doar a banilor irosiți și care au fost descoperiți.
Schimbarea conducerii Consiliului Județean Vaslui va impune o evaluare a modului în care au fost cheltuiți banii în timpul mandatelor lui Dumitru Buzatu. Un județ deja sărac este sifonat de o mână de oportuniști.