Pregătiri intense pentru noul an școlar. Primăria Vaslui ia în calcul și scenariul epidemiologic galben
de Dănuț CIOBANU
Pregătirea școlilor din municipiul Vaslui pentru începerea noului an școlar este în plină desfășurare. În prezent, la fiecare instituție se măsoară suprafețele și se verifică dacă prin activitățile care vor demara în data de 14 septembrie 2020 se pot respecta restricțiile privind protejarea împotriva COVID-19. Autoritățile locale iau în calcul și scenariul galben, în care jumătate din elevi vor susține cursuri online.
Imediat după ce operațiunea de verificare a spațiilor va fi finalizată, reprezentanții instituțiilor școlare se vor întâlni cu autoritățile locale pentru a decide următoarele etape de parcurs. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că într-o astfel de etapă vor fi căutate noi spații și amenajarea acestora, pentru a veni în sprijinul activităților școlare. Nu în ultimul rând, se vor derula lucrări de igienizare și asigurarea tuturor materialelor necesare pentru desfășurarea activităților didactice.
”Luăm în calcul, de asemenea, dacă cumva vom trece în zona galbenă, ceea ce presupune că jumătate din elevi vor participa la cursuri online. Asta înseamnă ca școlile să aibă mijloacele necesare, dotările corespunzătoare pentru o astfel de situație. Facem centralizatoarele în această direcție și, sigur, o să trecem imediat la achiziționarea echipamentelor, astfel încât să le punem la dispoziția școlilor. Cred că măsurile pe care le vom lua împreună cu instituțiile școlare ne vor duce la acea dată, când vom putea deschise anul școlar în condiții bune”, a spus Vasile Pavăl.
Anul școlar 2020 – 2021 începe în 14 septembrie, fiind luate în calcul trei scenarii – roșu, galben și verde – în funcție de situația epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.
Scenariul verde înseamnă varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. În cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional.
Scenariul galben, care vizează un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.
Scenariul roșu, cel de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acestă situație, şcoala se închide, iar orele se fac online.