Inspecția Muncii Vaslui reamintește persoanele care utilizează zilieri pentru diferite activități cu caracter temporar că sunt obligate să renunțe la registrele clasice și să înregistreze activitatea prestată de lucrători în registrul electronic. Obligația este valabilă începând de sâmbătă, 25 iulie 2020, în urma publicării în Monitorul Oficial a ordinului semnat de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, privind metodologia de întocmire și transmitere a Registrului electronic de evidență a zilierilor.
”Registrul electronic de evidență a zilierilor poate fi completat și transmis direct din teren de către beneficiar/împuternicit sau persoane desemnate de către acesta – utilizatori, cu ajutorul aplicaţiei informatice pentru dispozitive mobile, denumită ”Inspectia Muncii”. Aplicația ”Inspectia Muncii” poate fi descărcată gratuit din Google Play sau App Store. Registrul electronic de poate fi completat și transmis de către utilizatori și prin intermediul aplicației web din portalul Inspecţiei Muncii (https://www.inspectiamuncii.ro:4443/#/terms)”, a spus Manuela Moraru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui.
Anual, în județul Vaslui se înregistrează în medie peste 60.000 de zilieri, care activează cu precădere în agricultură și construcții. Conform legislației în vigoare, domeniile în care se pot presta activități care au caracter ocazional sunt agricultură, silvicultură, exploatări forestiere, pomicultură și viticultură, apicultură, zootehnie etc. Persoanele care lucrează cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, calculat la remunerația brută acordată acestora, în caz contrar, riscând amenzi de până la 20.000 lei.
(Dănuț CIOBANU)