Recolte slabe la strugurii de vin. Producția medie realizată este de numai 6,7 tone la hectar
Seceta prelungită din acest an a dijmuit serios și producția de struguri de la nivelul județului Vaslui. Potrivit datelor Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, până la această dată producția medie realizată la strugurii de masă este de aproape 5.400 kilograme/hectar, în timp ce la strugurii de vin s-a obținut o producție medie de 6.725 kilograme/hectar.
Spre compara’ie, anul trecut, dup[ încheierea perioadei de recoltare a strugurilor, centralizarea cantităților la producțiile de struguri de vin s-a situat la valoarea de 72.697 tone, rezultând o producție medie la strugurii de vin de 8.692 kilograme/ hectar. În schimb, recolta obținută la strugurii de masă a fost de 874 tone, cu o producție medie de 5.395 kilograme/hectar.
Printre soiurile nobile existente `n județul Vaslui predomină soiurile albe: Fetească regală, Fetească albă, Aligote, Zgihara de Huși, Sauvignon blanc, Riesling italian. De asemenea, viticultorii locali dețin și suprafețe importante cultivate cu soiul roșu Merlot, precum și cu soiuri de masă ca Perla de Csaba, Victoria, Muscat de Hamburg etc.
Producătorii de struguri pentru vin, care comercializează struguri din propria recoltă, au obligația de a ține evidența producției și a modului de valorificare a acesteia în carnetul de viticultor. Această obligație revine tuturor producătorilor, indiferent de suprafața cultivată.
Producătorii de struguri pentru vin, care comercializează struguri din propria recoltă, au obligația de a ține evidența producției și a modului de valorificare a acesteia în carnetul de viticultor. Această obligație revine tuturor producătorilor, indiferent de suprafața cultivată.
Carnetul de viticultor se emite fermierilor în scopul comercializării producției de struguri din soiuri nobile de vin, ale căror suprafețe sunt înscrise în registrul plantațiilor viticole. Anual, carnetul de viticultor se vizează de către DAJ Vaslui.
(Dănuț CIOBANU)