LocalVideos

A 43-a ediție a Sesiunii Internaționale de comunicări științifice a Muzeului din Vaslui

Expoziția „România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” și o paradă a costumelor de epocă ale celor mai emblematice personalități ale istoriei locale și naționale au avut loc miercuri, 30 septembrie, la Muzeul Județean de Istorie „Ștefan cel Mare” din Vaslui.

Aceste evenimente au fost incluse în cadrul celei de a 43-a ediții a Sesiunii Internaționale de Comunicări Științifice, „Acta Moldaviae Meridionalis”, activitate organizată de muzeul vasluian în colaborare cu Consiliul Județean Vaslui.

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie, cât durează sesiunea, vor susține Comunicări, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, dr. Alin Spânu de la Facultatea de Istorie a Universității din București și dr. Gheorghe Onișoru, de la Universitatea din Suceava.

Expoziția „România în timpul celui de-Al doilea Război Mondial”, dedicată împlinirii a 75 de ani de la sfârșitul conflagrației, a stârnit interesul publicului prin valoarea documentară a exponatelor, constând în armament, uniforme militare, documente, etc, obiecte cu valoare sentimentală, care alcătuiesc o perioadă importantă din istoria României.

Expoziția vernisată miercuri, 30 septembrie, a fost organizată de Muzeul de Istorie din Vaslui, împreună cu Muzeul Național Militar „Ferdinand I” Filiala Constanța, Muzeul Național Militar” Ferdinand I „- Filiala Bacău și Gheorghe Vasiliu, colecționar de marcă, bârlădean. Au luat cuvântul dr. Ramona Mocanu, directoarea Muzeului din Vaslui și dr. Laurențiu Chiriac, de la aceeași instituție. Au avut intervenții importante dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Național Militar din Constanța, Mihaela Baitan, directoarea Muzeului Național Militar din Bacău și col. Gheorghe Vasiliu.

La finalul primei zile a Sesiunii Internaționale de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis” a avut loc o paradă a costumelor de epocă, paradă ce face parte din cadrul proiectului „Figuri emblematice feminine ale meleagurilor vasluiene”, implementat de Asociatia „Museum Vasluiensis”, cofinanțat de Consiliul Județean Vaslui.

Sesiunea internațională, care se va încheia pe 1 octombrie, este dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Aexandru Ioan Cuza, a 75 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și a 100 de ani de la Tratatul de Pace de la Trianon. (M.N.)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button