BusinessLocal

Previziuni negre! Aproximativ 2.000 de firme vasluiene își vor închide porțile din cauza COVID-19

Dănuț CIOBANU 

Criza economică provocată de pandemia de coronavirus afectează tot mai serios mediul de afaceri vasluian. La o primă estimare, între 1.500 și 2.000 de firme își vor sista activitatea din cauza crizei economice. Domeniile de activitate care au cel mai mult de suferit sunt confecțiile, hoteluri și restaruante, încălțăminte, producătorii de carne și industria.

Cum județul Vaslui are 409 firme în sectorul serviciilor cu un număr de 5.119 angajați și 361 firme în comerț cu un număr de 3.027 de angajați, este de așteptat ca efectul crizei economice să fie extrem de puternic.

”Nu mai vin antreprenori la Registrul Comerțului să își înregistreze firme noi. Întreprinzătorii nu mai au potfă să își deschidă firme. Sunt afectate afacerile din diferite domenii din Huși, Vaslui sau Bârlad. În jur de 1.500 – 2.000 de firme își vor închide porțile din cauza crizei economice provocată de COVID-19”, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

La nivel național, situația este la fel de dramatică. Estimările arată că între 55.000 – 60.000 de firme vor dispărea de pe piață. Operatorii economcii vor intră în incapacitate de plată din cauza problemelor financiare și vor fi nevoiți să își trimită angajații în șomaj.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primele nouă luni ale anului 2020 numărul firmelor înmatriculate în județul Vaslui a scăzut cu un procent de 35,6%, față de aceeași perioadă a anului trecut. În perioada ianuarie – septembrie 2020, în județul Vaslui au fost înregistrate în total 803 firme: 579 SRL, 129 II, 83 PFA etc. În perioada similară a anului trecut au fost înmatriculate nu mai puțin de 1.248 de firme.

La începutul pandemiei de coronavirus, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a cerut autorităților să adopte rapid măsuri prin care să îi ajute pe micii întreprinzători să facă față efectelor economice produse de impactul coronavirusului. Oamenii de afaceri au cerut identificarea de soluții simple pentru alocarea de fonduri europene din exercițiul financiar 2014-2020, fonduri care nu au fost cheltuite până la această dată. Este nevoie de a sprijini puternic IMM-urile cu proiecte, pentru ca firmele să aibă capital de lucru și lichidități, pentru a trece mai ușor această perioadă complicată.

O altă propunere venită din partea întreprinzătorilor vizează acordarea de asistență tehnică firmelor care sunt în dificultate. La fel de importante pentru oamenii de afaceri sunt modificarea legislației privind achizițiile publice, precum și modificarea legislației muncii, urmând să fie introduse munca de acasă, munca temporară etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button