AdministratieLocal

Impozitele pentru 2021 vor fi indexate cu 3,8%. Pentru terenurile nelucrate și clădirile neîngrijite impozitele cresc cu 500%

de Dănuț CIOBANU 

Impozitele și taxele locale datorate la bugetul municipiului Vaslui vor fi indexate pentru anul 2021 cu rata inflației de 3,8%, înregistrată în anul trecut. Pentru anul fiscal 2021, se propune ca pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, impozitul pe teren să se majoreze cu 500%, începând cu al treilea an. De asemenea, pentru anul viitor, impozitul pentru clădirile neîngrijite situate în intravilan se vor majora cu procente cuprinse între 300 și 500%.

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința din această săptămână un proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a taxelor speciale pe anul 2021. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, rata inflaţiei pentru anul 2019 a fost de 3,8%. Prin urmare, se impune indexarea, pentru anul 2021, a impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei de 3,8%.

Astfel, în vederea finanţării proiectelor aflate în derulare şi pentru ca sursele bugetului local să satisfacă într-o proporţie cât mai mare nevoile actuale ale cetăţenilor municipiului Vaslui, dar şi cerinţele Uniunii Europene, este necesară menţinerea surselor actuale ale bugetului local, atragerea de noi surse extrabugetare, precum şi valorificarea judicioasă şi eficientă a patrimoniului municipiului Vaslui”, se arată în referatul la proiectul de hotărâre.

Pentru anul fiscal 2021, se propune ca pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, impozitul pe teren să se majoreze cu 500%, începând cu al treilea an. De asemenea, pentru anul viitor, impozitul pentru clădirile neîngrijite situate în intravilan se vor majora cu procente cuprinse între 300 și 500%. Totodată, se propune ca impozitul pentru terenurile neîngrijite, altele decât cele agricole, situate în intravilan, să se majoreze cu procente cuprinse între 250 și 500%.

Conform legislației în vigoare, impozitele şi taxele locale, majorările de întârziere, precum şi amenzile aferente acestora constituie integral venituri la bugetele locale ale unităţilor administrativ  teritoriale. În cazul municipiului Vaslui, acestea reprezintă aproximativ 25% din total venituri.

Din punct de vedere fiscal, resursele financiare care constituie venituri proprii ale bugetelor locale sunt următoarele: impozitele şi taxele locale (impozitul şi taxa pe clădiri; impozitul şi taxa pe teren; impozitul pe mijloacele de transport; taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor; taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate; impozitul pe spectacole; taxele speciale; alte taxe locale), amenzile aferente impozitelor şi taxelor locale precum şi majorările pentru plata cu întârziere a impozitelor şi taxelor locale, taxele judiciare de timbru şi alte taxe de timbru prevăzute de lege, impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal – cota de 50%.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button