altex
LocalSocial

Efectele perverse ale pandemiei: tot mai mulți copii din județ devin victime ale prădătorilor sexuali online!

Răzvan CĂLIN

u De parcă nu ar fi fost îndeajuns toate nenorocirile pe care le-a provocat până acum, pandemia de COVID își mai trece în cont un efect extrem de nociv: proliferarea cazurilor de abuz sexual cărora, din păcate, le cad victimă copiii noștri u La nivelul județului Vaslui, ca de altfel în întreaga țară, instituțiile abilitate au constatat o creștere a numărului cazurilor de acest gen, față de anii anteriori.

În ultimii ani dezvoltarea rapidă a ”lumii virtuale” (cu ale ei rețele de socializare, tot felul de aplicații de mesagerie și multe altele) a adus în atenție și efectele negative ale acesteia. Însă, pandemia care ne bulversează viața de peste un an a provocat apariția unui efect extrem de pervers, literalmente vorbind: prădătorii sexuali au găsit un context extraordinar de propice pentru a-și îndeplini și cele mai bolnave fantezii. Așa se face că în ultimul an, tot mai mulți minori din județul Vaslui au picat în plasa unor astfel de indivizi perverși.

”Pandemia a avut, din păcate, rolul de a amplifica acest fenomen. Iar explicația sau mecanismul producerii acestor tragedii este, relativ, simplu. Regulile impuse pe timp de pandemie ne-au forțat pe mulți dintre noi să ne refugiem în planul virtual. Cel puțin pentru copii, Internetul (care oricum era o atracție hipnotizantă pentru cei mai mulți dintre ei) a devenit cea mai facilă și mai gustată formă de socializare. În vremuri de pandemie, o zi din viața unui copil (în foarte multe cazuri) se învârte în jurul Internetului, iar mijloacele de accesare ale acestuia sunt din ce în ce mai diversificate: de la computere, până la smartphone-uri, tablete, televizoare smart etc. Colac peste pupăză, a apărut și școala online, astfel că acum și procesul educațional (cel care până acum reușea să-i mai smulgă din ”raiul” Internetului pe copii) se derulează tot în mediul virtual”, a declarat pentru EstNews psihologul Ionuț Brătianu, coordonatorul Centrului în Regim de Urgență (CRU) Bârlad, instituție aflată în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui.

Copiii nu numai că fac cursuri online, dar au ajuns să socializeze online în cea mai mare parte a timpului. Plus că, în cele mai multe cazuri, părinții nu reușesc să dețină un control asupra activității copiilor lor în mediul virtual. Mulți dintre adulți sunt extrem de stresați din cauza pierderii locurilor de muncă, un alt efect negativ al pandemiei. În acest context, copiii rămân de multe ori nesupravegheați în lumea lor virtuală, fără ca părinții sau adulții în grija cărora sunt, să știe la ce pericole se expun.

test

 

La fiecare oră, patru copii devin victime ale infracțiunilor de natură sexuală!

”Ca să vă faceți o imagine asupra gravității fenomenului, studiile de specialitate au arătat că la fiecare oră cel puțin patru copii din România cad victime ale infracțiunilor de natură sexuală. Iar mare parte dintre aceste cazuri au ca factor favorizant tocmai mediul virtual, online-ul. Pe plan local, ne-am confruntat cu multe cazuri de acest gen. Am avut un caz, spre exemplu, în care un bărbat în vârstă de 43 de ani, a convins o minoră (14 ani) din Bârlad să îi trimită poze cu ea, nud. De fapt, au ajuns să facă schimb de astfel de poze, online. Mai trist este că individul era preot și era tatăl a două fete minore, cu vârste apropiate de cea a victimei sale”, a mai spus psihologul Ionut Bratianu.

Alt caz a avut în prim plan un grup de fete, eleve la o școală gimnazială din Bârlad. Acestea au reușit să intre în posesia unor fotografii nud cu una dintre colegele lor și au început să le distribuie în mediul online. Multe cazuri au avut la bază următorul scenariu: o adolescentă cunoaște pe o rețea de socializare un individ, în aparență apropiat de vârsta ei, cu care înfiripă o relație. Individul reușește să câștige încrederea fetei, ba chiar aceasta ajunge să se îndrăgostească de el. Iar de aici totul se precipită.

”Ne-am confruntat cu multe cazuri în care fetele au fugit de acasă, fără știința părinților. S-au dus direct acasă la indivizii pe care i-au cunoscut în mediul online și au sfârșit prin a fi violate de către aceștia. Numai anul trecut, pe raza Bârladului și a celor 19 comune care ne sunt arondate, am înregistrat 54 de cazuri în care copiii au fost victime ale abuzului sexual. Și vorbim aici de orice tip de abuz sexual: atingeri în zonele intime, exhibiționism, actele sexuale în toată regula cu penetrare vaginală, orală sau anală, pornografie infantilă etc. Și mai trist este că ceea ce vedem, ceea ce a răbufnit și a ajuns în atenția noastră și a tuturor instituțiilor abilitate, este doar o mică parte dintr-un fenomen cu o amploare deosebită. Suntem conștienți că acesta este doar vârful aisbergului, pentru că foarte multe dintre cazurile de acest gen nu sunt raportate din varii motive: de multe ori copiii sunt prea jenați de ceea ce au pățit, relaționarea cu părinții este una extrem de deficitară, abuzatorii reușesc să le închidă gura recurgând la diferite forme de șantaj etc,”, a mai spus Brătianu.

Părinți, vegheați cu atenție asupra vieții online a copiilor voștri!

Din punct de vedere statistic, în 2020, la CPRU Bârlad au fost înregistrate un număr de 176 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare, dintre care 169 confirmate și șapte infirmate. Potrivit evaluării de specialitate, s-a evidenţiat că 169 de copii au fost supuşi diferitelor tipuri de maltratare: abuz sexual – 45 de copii; abuz fizic – 29 de copii; neglijare socio-familială – 46 de copii; tulburări de conduită socială în contextul încălcării drepturilor copilului – 44; inadaptare mediul foster (asistență maternală) – 12.

Dincolo de aceste date seci, realitatea zilelor noastre ne arată un adevăr dureros: mediul online, acest magic tărâm al vieții virtuale, ascunde pericole deloc de neglijat, cărora, din păcate, le cad tot mai mulți dintre copiii noștri. Iar pandemia reprezintă o oportunitate de care prădătorii sexuali au profitat și vor continua să profite din plin.

”Numărul cazurilor de abuz, per general, este în creștere fațâ de anul 2019. Și unul dintre principalii factori îl reprezintă chiar pandemia. Este trist ceea ce se întâmplă! Din păcate, nu numai copiii sunt nepregătiți pentru aceste vremuri, dar inclusiv părinții și chiar cadrele didactice sunt depășite din acest punct de vedere. E nevoie de o relaționare mult mai strânsă între părinți și copii, e nevoie de campanii susținute de conștientizare a opiniei publice față de acest pericol care s-a insinuat în sânul multor familii și continuă să prolifereze de la o zi la alta”, a conchis psihologul Ionuț Brătianu.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button