altex
AdministratieBusinessLocal

Revolta HORECA la Bârlad!

Administratorii de restaurante, baruri și pensiuni din oraș au protestat în centrul orașului față de decizia autorităților județene de a le sista activitatea pentru încă două săptămâni.

Disperați că își văd afacerile aproape puse pe butuci din cauza măsurilor luate de autorități în lupta contra pandemiei de COVID-19, aproximativ 100 de reprezentanți ai barurilor, restaurantelor și pensiunilor din Bârlad au protestat duminică, de la ora 10, pe platoul din centrul urbei. Vineri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui a decis să sisteze activitatea tuturor unităților de tip HORECA pentru alte două săptămâni din cauza că rata de infectare cu COVID-19 la nivelul orașului a crescut la 3,18 la mia de locuitori.

Această ultimă decizie a autorităților județene a fost picătura care a umplut paharul, cei mai mulți dintre administratorii unităților de tip HORECA din Bârlad recunoscând că au ajuns la capătul puterilor. ”Cine e mai puternic, virusul sau prostia?”, ”Stop ipocriziei!”, ”Din moment ce ne-ai închis, ce ajutor ne acorzi?”, ”Meniul zilei – FALIMENT!”, ”La noi cine se gândește?”, ”De câte ori mai acceptăm să fim loviți?”, ”Suntem 10% din forța de muncă privată a României! Contează?”, sunt câteva dintre mesajele afișate de protestatari și care spun multe despre situația extrem de delicată în care se află întreg sistemul HORECA din România, nu doar din Bârlad.

”Totul seamănă cu o bătaie de joc!”

Această ultimă decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vaslui este și mai greu de digerat de unitățile din sistemul HORECA pentru că a survenit în preajma datei de 8 Martie. Este una dintre perioadele din an când restaurantele și alte localuri de acest gen au o activitate extrem de intensă, generatoare de încasări și venituri pe măsură. Cum timp de 11 luni toate unitățile de acest gen din Bârlad au fost închise, Ziua Femeii ar fi reprezentat o veritabilă gură de aer. În consecință, toate firmele de acest gen și-au făcut provizii pe măsură. Iar decizia de sistare a activității le-a spulberat și această ultimă speranță de a-și mai reveni cât de cât. Mulți dintre administratori și-ar fi dorit ca autoritățile să le acorde măcar un răgaz de maxim două – trei zile, timp în care să-și poată epuiza stocurile de marfă și să-și onoreze obligațiile contractuale.

test

”Am avut, oarecum, o premoniție că se va întâmpla așa ceva. Și am solicitat autorităților județene, chiar celor de la Instituția Prefectului să ne țină cumva și pe noi la curent și măcar să ne anunțe din timp. Vă dați seama că în perioada asta cei mai mulți dintre noi avem mese rezervate, am făcut anumite anumite cheltuieli, aproape duble pentru că trebuie să fim pregătiți corespunzător. Mi s-a răspuns că nu au ce să ne facă și că ne pot spune doar procentul, rata de infectare la nivelul orașului. Lucru care iarăși pare cel puțin dubios pentru că nu există o transparență totală asupra modului în care se face calculul acestui procent. Suntem tratați ca și cum am fi niște oameni de nimic. Am înțeles să respectăm toate regulile impuse de această pandemie, de la cele de distanțare socială, până la normele de igienă sanitară. Dar, de acum totul seamănă cu o bătaie de joc. La București s-a putut lăsa un răgaz unităților de tip HORECA până să-și sisteze activitatea, dar la noi nu!”, a spus Dana Pricop, administrator al unui restaurant din oraș.

Ioan Chiriac: ”Respectăm toate condițiile, restricțiile și cerințele care ni s-au impus. Pot veni să ne verifice. Dar ne-am dori să fim ajutați, nu să ni se pună piedici. Măcar să ne lasă să funcționăm fie și în limita a 30% din capacitatea noastră. Ar trebui să se gândească cineva și la noi, nu doar să fim aruncați la coșul de gunoi! Avem investiții în spate, avem angajați, avem obligații financiare, impozite și taxe de plătit etc. Toate astea sunt blocate pentru că atât timp cât suntem închiși, suntem nefuncționali”.

Maricica Rotaru: ”Abia mai putem face față cu toate cheltuielile pe care le avem.  NI se cer atâtea taxe și impozite, iar statul nu ne susține cu nimic, ci doar știu să ne închidă. Probabil că există o politică de a ne termina. Sunt extrem de revoltată și de indignată. Aș fi dispusă să fac și greva foamei pentru că nu mai pot îndura o asemenea bătaie de joc la adresa unităților de tip HORECA. Aș vrea să treacă guvernanții în locul  nostru să vadă cât de greu este să faci față taxelor și impozitelor. Iar acum ne mai și închid. Ce facem cu atâta mâncare pe care am pregătit-o clienților noștri? Mi se pare dubios cum de fix la date de genul Crăciun, Revelion, Paște, 1 Martie, 8 Martie etc, se ia decizia de a ne închide, de ne suspenda activitatea!”.

Administratorii unităților HORECA din Bârlad vor audiență la prim-ministrul României!

După aproximativ o oră de proteste pe platoul de lângă Hotel”Moldova”, o parte dintre manifestanți s-au deplasat la Primăria Bârlad, unde au avut o întâlnire cu primarul Dumitru Boroș și senatorul Iulian Bîca. Edilul – șef al Bârladului le-a explicat de la bun început că decizia de sistare a activității unităților HORECA nu a fost luată de municipalitatea bârlădeană, ci a aparținut exclusiv Comitetului Județean pentru Situații de Urgență: ”Situația la Bârlad, din punct de vedere epidemiologic, este una cât se poate de critică. Am vorbit chiar acum la spitalul din localitate și mi s-a transmis că, spre exemplu, Secția ATI este la capacitate maximă. Din păcate, suntem în fața unei realități crunte și trebuie să respectăm dispozițiile legale. Vă înțeleg nemulțumirile, însă, din păcate, nu stă în puterea noastră să intervenim peste această decizie. Este o hotărâre luată la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în baza situației epidemiologice din teren”.

Însă, primarul Bârladului a propus protestatarilor să redacteze un memoriu care să sintetizeze toate doleanțele lor și pe care să-l înainteze mai departe către guvernanți. La rândul său, senatorul Iulian Bîca și-a luat angajamentul de a transmite acest memoriu către Guvernul României. Mai mult, la solicitarea protestatarilor, va încerca și medierea unei audiențe la prim-ministrul Florin Cîțu a unei delegații formată din reprezentanți ai sectorului HORECA din Bârlad.

”Este clar că măsurile de protecție nu trebuie impuse în câteva ore deoarece acest lucru poate duce la falimentarea agenților economici din industrie, lucru subliniat de reprezentanții HORECA. De aceea am convenit ca reprezentanții protestatarilor să întocmească un memoriu, pe care îl voi înainta primului ministru și ministrului de finanțe” a declarat Iulian-Mihail Bîca, senator PNL.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button