AdministratieLocal

Gestionarea deșeurilor și gunoiului de grajd, o problemă rezolvată în comuna Hoceni

Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni, a precizat că protecția mediului este un imperativ al zilelor noastre la nivel local, național și mondial, iar SMID-ul ajută comunitățile locale să intre în rândul lumii civilizate.

„Ne ajută acest proiect, pentru că putem gestiona deșeurile mai bine, iar locuitori nu mai pot depune gunoiul necontrolabil. Bineînțeles, mai apar nemulțumiri în ceea ce privește taxa de salubritate, dar orice serviciu se plătește. Oamenii au înțeles că trebuie să depună gunoaiele în pubele, în locurile special amenajate, iar firmele de colectare își fac treaba și preiau deșeurile. Până acum, dacă găseai o persoană că aruncă gunoiul în locuri nepermise, îți spunea că nu are unde să îl pună. Am căutat să conving cetățenii că o gestionare responsabilă a deșeurilor este o activitate care ne avantajează. Gunoiul menajer se pune în pubele, iar gunoiul de origine animală se utilizează în agricultură. Noi vom construi o platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd și, putem spune, că din acest punct de vedere lucrurile sunt aranjate”, a precizat Vasile Țabără.

De altfel, în comuna Hoceni, până la implementarea SMID, autoritățile locale au derulat un alt proiect european prin care a construit 28 de platforme pentru depozitarea gunoiului și au fost achiziționate europubele. Ulterior, cu bani de la bugetul local, au mai fost amenajate încă 15 platforme, pentru ca toți locuitorii să aibă acces la serviciul de salubritate de la o distanță aproximativ egală.

Consiliul Județean Vaslui finalizează, la sfârșitul acestui an, fazarea proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” (SMID). Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat în data de 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013.

(Dănuț CIOBANU)

 

Related Articles

Back to top button