Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui: „Căutăm toate finanțările posibile pentru dezvoltarea județului”
de Dănuț CIOBANU
Identificarea surselor de finanțare pentru derularea proiectelor de investiții a devenit o misiune extrem de importantă pentru administrațiile locale. În condițiile în care sunt pe piață tot mai puține programe de finanțare, autoritățile locale trebuie să profite de orice oportunitate financiară. Și CJ Vaslui s-a înscris pe acest trend și se caută identificarea programelor naționale, fondurilor europene sau resurselor din bugetul local pentru susținerea investițiilor.
Consiliul Județean (CJ) Vaslui a demarat pregătirea documentației tehnico-economice a proiectului ”Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui”, în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile. Dacă va fi aprobat, proiectul va putea fi finanțat în noua perioada de programare 2021-2027.
Grupul țintă al proiectului este format din 26.971 locuitori ai celor 9 comune traversate de traseul drumului strategic propus, din care: Pogana – 2.992 persoane, Ciocani – 1.638 persoane, Ivești – 2.409 persoane, Pogonești – 1.561 persoane, Tutova – 3.311 persoane, Pochidia – 1.629 persoane, Iana – 3.870 persoane, Puiești – 4.661 persoane, Dragomirești – 4.900 persoane. Printre categoriile de beneficiari se numără utilizatorii drumului strategic, agenții economici din zonă, locuitorii localităților deservite de drum, UAT-urile tranzitate.
Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a spus că pentru obținerea finanțării, proiectul are o serie de condiționalități cum ar fi randamentul financiar, conectivitatea infrastructurii rutiere, numărul beneficiarilor etc.
„Am căutat un traseu care să răspundă cerințelor aplicației financiare, pentru a avea un proiect de succes. În prezent scriem proiectul, lucrăm la verificarea proprietăților, facem tot ceea ce este necesar pentru a dobândi această finanțare. Căutăm toate finanțările posibile pe programele naționale (PNDL), pe bugetele noastre și fondurile europene. Cu banii noștri reușim să facem trasee mult mai mici, pe când în cazul fondurilor europene vorbim de proiecte mari cum este acesta de 74 kilometri sau primul drum strategic de 82 de kilometri”, a spus Ciprian Trifan.
Lungimea totală a tronsoanelor de drum modernizat în cadrul proiectului este de 74,360 kilometri din care: tronson 1 (DJ 243A) – 31,993 kilometri; tronson 2 (DJ 243) – 42,367 kilometri. Investiția facilitează tranzitul populației din 9 UAT-uri din județul Vaslui, pe ruta Galați-Bacău, cu ocolirea municipiului Bârlad. La aceasta se adaugă și populația județelor învecinate care accesează drumul.
Pentru obținerea finanțării, județul Vaslui colaborează cu ADR Nord – Est, în vederea pregătirii, depunerii şi implementării cererii de finanţare în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020.
În luna septembrie 2020, judeţul Vaslui a depus la ADR Nord-Est fişa de proiect cu titlul ,,Axa rutieră strategică Sud-Vest a judeţului Vaslui”. Prin adresa ADR Nord-Est de la sfârșitul anului trecut, CJ Vaslui a fost informat că fişa de proiect a fost selectată pentru finanţare.
(Dănuț Ciobanu)