Home » Local » Un scurtcircuit electric a făcut scrum o gospodărie din Bârlad! (Foto+Video)

Un scurtcircuit electric a făcut scrum o gospodărie din Bârlad! (Foto+Video)

O familie din Bârlad a suferit pagube serioase după ce gospodăria i-a fost afectata de un incendiu de natură electrică. Incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit la un cablu electric si o serie de improvizații la rețea. Evenimentul a avut loc în strada Alexandru Vlahuță și a fost anunțat prin apel la numărul unic de urgență 112, în jurul orei 15:30.
”Spre locul indicat s-au deplasat, în cel mai scurt timp, doua echipaje de la Detașamentul de Pompieri Bârlad, care au reușit să localizeze incendiul în limitele găsite, fără a exista victime. În urma evenimentului au ars 10 mp de acoperiș al locuinței și câteva electrocasnice”, a declarat Marius Stanciu, purtătorul d ecuvânt al ISU ”Podul Înalt” Vaslui.
Pompierii vasluieni reamintesc cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

”În primul rând, nu improvizați! Nu utilizaţi cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, aparatele electrice, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii. Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat. Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi. Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea. Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului. Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate. Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent”, se arată într-un comunicat emis de cei de la ISU Vaslui.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

 

 

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: