de Dănuț CIOBANU
Strategiile de dezvoltare pe care le are județul Vaslui sunt doar niște documente, care să dea bine în campaniile electorale. Reprezentanții mediului economic local susțin că aceste strategii nu sunt puse în aplicare. Tocmai de aceea, este nevoie de o comunicare eficientă între oamenii de afaceri și autorități, pentru a identifica soluții în ceea ce privește direcțiile de dezvoltare. În prezent, județul Vaslui are o strategie de dezvoltare cu orizontul de timp 2021-2027.
Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că întâlnirile dintre oamenii de afaceri și autoritățile publice locale și centrale sunt binevenite, deoarece se discută proiecte, strategii care pun în valoare județul nostru.
„Da, eu sunt de acord că anumite observații pe care le-au făcut alții prin dumneavoastră sunt corecte. Da, anumite strategii au, dar eu cred că le-au uitat prin sertare. Pot să se supere de ceea ce spun. Eu cred că le-au uitat pe acolo și își aduc aminte în campanie, după care iar le pun acolo și iar le uită”, a spus Ionel Constantin.
Consiliul Județean (CJ) Vaslui a finalizat proiectul ”Planificare strategică pentru dezvoltarea durabilă a județului Vaslui”. Proiectul a început în anul 2018 și s-a finalizat în cursul anului 2020, valoarea totală a finanțării prin POCA 2014-2020 fiind de 816.478 lei. În urma consultării și implicării factorilor locali interesați și a comunității, a fost elaborată strategia de dezvoltare durabilă pentru perioada 2021-2027. În luna septembrie 2020, CJ Vaslui a aprobat strategia de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui cu orizontul de timp 2021-2027.
În acest context, referindu-se la cererile repetate ale mediului economic privind necesitatea unei strategii de dezvoltare, Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că dincolo de a discuta foarte mult despre strategia de dezvoltare, trebuie să mai și facem ceva. Acesta a precizat că județul Vaslui a avut o strategie în baza căreia s-au accesat fonduri europene și pe Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est și pe programul operațional sectorial și pe alte programe care au fost gestionate fie la nivel regional, fie la nivel național.
„În momentul acesta, dacă cineva dorește ca să primească un sprijin din punctul de vedere al strategiei nu are decât să ceară, dacă cumva constată că lipsește ceva din această strategie care este adoptată, publicată și se află pe site-ul nostru. Dacă cineva dorește, are de aplicat undeva și nu găsește lucrul acesta în strategie nu are decât să ceară și noi imediat o revizuim. Suntem la dispoziția oricui. Ideea este de a depăși aceste discuții sterile care nu produc nimic și ne ocupă o mare parte din timp și de a face ceva, de a iniția, de a nu aștepta tot timpul să vină primăria, CJ-ul ori Guvernul. Guvernul trebuie să favorizeze activitățile, să ia măsuri permisive de dezvoltare a activității economice, dar nu trebuie să fie singurul investitor din țară asta. Dacă se dorește să se popularizeze mai mult această strategie primim orice sugestie și ne asumăm și cheltuielile aferente legate de aceasta”, a spus Dumitru Buzatu.