LocalSocial

Avalanșă de cereri! Bătrânii singuri și bolnavi caută disperați un loc în centrele sociale

de Dănuț CIOBANU 

Căminele de bătrâni din județul Vaslui sunt asaltate cu cereri în pragul anotimpului rece. În prezent, cele două centre de asistență pe care Consiliul Județean Vaslui le are în administrare au în total 141 de paturi. Cele două obiective de care pot beneficia bătrânii cu nevoi socio-medicale au fost modernizate cu fonduri europene. Majoritatea bătrânilor care apelează la un loc în cămine sunt foarte bolnavi și nu mai au rude care să îi îngrijească.

În contextul în care cererile pentru centrele sociale existente depășesc capacitatea acestor locații, Consiliul Județean (CJ) Vaslui va face noi investiții pentru dezvoltarea servicilor sociale.

„Cereri sunt destul de multe pentru cele două centre sociale. Trebuie să le dezvoltăm în continuare. În acest sens, la Codăești va fi implementat un nou proiect pentru creșterea capacității de cazare. Avem un alt proiect și la Ghermănești, unde vom face un centru medico-social”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Investiția de la Centrul Medico Social Ghermănești este prognozată a se ridica la circa 6 milioane de euro, lucrările urmând să fie realizate etapizat. Proiectul va fi finalizat până în anul 2024, iar noua locație va avea 100 de paturi pentru îngrijire, personal medical și auxiliar, astfel încât noua unitate să se ridice la nivelul centrelor care funcționează deja în județ.

Investiția va fi sprijinită exclusiv cu fonduri de la bugetul local, deoarece nu există vreu program de finanțare pentru a realiza un astfel de obiectiv și nici Guvernul României nu alocă fonduri pentru aceste lucrări.

„Din banii pe care îi avem la nivelul județului și cu care trebuie să răspundem nenumăratelor nevoie ale UAT-urilor aflate în dificultate, vom face din nou centrul de la Ghermănești. Este al treilea centru medico social pe lângă cele din Băcești și Codăești și poate vom obține aprobare pentru un al patrulea centru în sudul județului, deși există un centru la Tutova unde sunt îngrijite persoanele în vârstă”, a mai spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui implementează o serie de proiecte pentru persoanele adulte cu dizabilități. În acest sens, sunt implementate două proiecte care prevăd construirea de locuințe protejate și centre de zi.

Unul din proiecte este implementat în comuna Găgești. Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020, valoare totală a investițiilor fiind de 3.544.484 lei. Un alt proiect european prin care se vor construi locuințe protejate și un centru de zi pentru persoane cu dizabilități se derulează în comuna Oltenești. Beneficiarul proiectului este DGASPC Vaslui, valoarea totală a investiției este de 3.599.811 lei.

De altfel, pentru a rezolva problema persoanelor cu dizabilități de la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Huși, DGAPC Vaslui derulează mai multe proiecte în valoare totală de 2,5 milioane de lei. Pe lângă proiectele de la  Găgești și Oltenești din fonduri europene, vor fi înființate centre la Tutova, Murgeni, Pogana, Vaslui și Banca cu fonduri de la bugetul de stat. În jurul acestor centre de zi, la o distanță de maxim 20 de kilometri, vor fi ridicate în total 15 locuințe protejate, în fiecare locuință fiind internate între 8-12 persoane.

 

 

Related Articles

Back to top button