Home » Administratie » Parastas la mormântul arhimandritului Mina Dobzeu, la doi ani de la trecerea sa la cele veșnice

Parastas la mormântul arhimandritului Mina Dobzeu, la doi ani de la trecerea sa la cele veșnice

Un sobor de preoți, condus de episcopul Igantie, va oficia, la sfârșitul acestei săptămâni, slujba parastasului pentru arhimandritul Mina Dobzeu, la doi ani de la moartea preotului care l-a botezat în închisoarea comunistă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. Față de parastasul de anul trecut, numărul persoanelor participante va fi mai redus, având în vedere măsurile dispuse de autorități pe perioada stării de alertă în care ne aflăm.

Sâmbătă, de la ora 11, la Catedrala Episcopală din Huși, preasfințitul episcop Ignatie, înconjurat de un sobor de preoți, va oficia slujba parastasului pentru arhimandritul Mina Dobzeu, la doi ani de la trecerea sa la cele veșnice. Părintele Dobzeu a trecut la Domnul pe 7 iunie 2018, în chilia sa din cadrul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Catedralei Episcopale Huși, slujba înmormântării fiind oficiată trei zile mai târziu.

Părintele Mina Dobzeu, statornic mărturisitor al credinței în perioada comunistă și cel care l-a botezat în închisoare pe marele cărturar Nicolae Steinhardt, s-a născut pe 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna, Republica Moldova. La vârsta de 13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu. În 1948, este tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an. Primeşte Taina Preoţiei în 1955. Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, al cărei stareț a fost între anii 1978-1988. În anul 1988 este din nou arestat, timp de opt luni, pentru „răzvrătire” și „uneltire împotriva siguranței statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în şapte scrisori adresate direct lui Nicolae Ceaușescu, cu privire la morala poporului român și la ateismul adus de comunism. După reînființarea Episcopiei Hușilor (în 1996), între anii 1996-2002, a îndeplinit funcția de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial Huși.
Pe crucea ce străjuieşte mormântul părintelui Mina stă scris: „Aici odihneşte mărturisitorul şi vrednicul de pomenire, Arhimandritul Mina Dobzeu, ucenicul Episcopului martir Grigorie Leu şi botezătorul marelui om de cultură, monahul Nicolae Steinhardt de la Rohia (15 martie 1960, Jilava). „Aşa ne-a găsit Europa: cultivând duhul neamului, în genunchi, cu palmele adunate pentru rugăciune”. (Ionuț PREDA)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*