Proiectele europene sunt tot mai costisitoare. Cofinanțările sunt mai mari decât cheltuielile eligibile
Creșterea prețului la materialele de construcție și la manoperă ajustează serios sumele cu care sunt cofinanțate proiectele europene. Un exemplu în acest sens este proiectul „Creșterea eficienței energetice a imobilului Casei Elisabeta Polihroniade” Vaslui.
Astfel, valoarea totală a proiectului este 5.186.808 lei (inclusiv TVA), din care: valoarea totală eligibilă – 2.284.173 lei; contribuția proprie la cofinanțarea proiectului ce revine județului Vaslui va fi în valoare totală de 2.948.318 lei, reprezentând 2.902.634 lei cheltuieli neeligibile și 45.683 lei contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.
Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a spus că sumele aferente cofinanțării au crescut din mai multe motive.
În primul rând, de la aprobarea proiectului în anul 2018 au apărut o serie de modificări. Prin proiect se finanțează doar creșterea eficienței energetice, dar a fost luată decizia ca odată cu aceste lucrări clădirea să fie reabilitată, cheltuieli care nu sunt eligibile. În al doilea rând, costurile cu forța de muncă și materialele de construcții a crescut semnificativ și, astfel, s-a ajuns la această situație.
„Nu e singurul proiect în această situație. La unele proiecte europene am ajuns să cofinanțăm noi cu peste 60%. Avem de ales între a finanța noi investițiile cu 100% sau să finanțăm cu 60%. E vorba de sume considerabile. Ce trebuia să face la proiectul de extindere UPU de la Spitalul Județean de Urgență?! Am răspuns tuturor solicitărilor, atribuim resursele fiannciare și facem proiectul de modernizare, pentru că nu mai răspunde cerințelor de azi”, a explicat Dumitru Buzatu.
(Dănuț CIOBANU)