de Dănuț CIOBANU
Lipsa locurilor de muncă va fi una din marile probleme cu care județul Vaslui se va confrunta și în următorii ani. Prognozele oficiale indică Vasluiul ca lider național în ceea ce privește rata șomajului, urmat de județe precum Teleorman și Mehedinți. Mai mult, în contextul actualei crize energetice, oamenii de afaceri susțin că există riscul ca alte 2.500 locuri de muncă să fie pierdute.
Județul Vaslui va încheia acest an cu o rată a șomajului de 7%. Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză privind proiecţia principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2021 – 2025, peste patru ani rata șomajului va fi de 6,5%, ceea ce înseamnă un număr total de 8.800 de șomeri.
Practic, în anul 2025 județul Vaslui se va clasa pe primul loc la nivel național în ceea ce privește rata șomajului, fiind urmat de Teleorman cu o rată a șomajului de 6% și Galați și Mehedinți cu o rată de 5,2%.
„Vedem că se închid firme, vedem că se micșorează locurile de muncă, ceea ce înseamnă probleme care ar trebui să dea de gândit. Principala direcție în care ar trebui să activeze, să regrupeze, să regândească guvernanții noștri ar trebui să fie menținerea activității economice, dezvoltarea activității economice”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.
Demn de remarcat este faptul că județul Botoșani va avea în anul 2025 cea mai mică rată a șomajului de 2,1% din Regiunea Nord-Est. La sfârșitul anului curent, Botoșaniul va avea o rată a șomajului de 2,3%.
„Dacă nu se întâmplă nimic la nivel național, pentru că nu sunt îndeajuns măsurile care s-ar lua la nivel local, în aceste condiții ne putem duce la 2.000 și 2.500 de locuri de muncă care se pierd în județul Vaslui, ceea ce este foarte mult. Ceea este de neînțeles, că preferăm oameni să îi angajăm din afara României, numai anul acesta în țară se vor face peste 100.000 de angajări, cu salarii net superioare românilor. Ar trebui să punem temei pe forța de muncă românească pe care o avem aici și este stabilă, care cred că ar avea mai mult efect aupra României, asupra localităților în care trăiesc fie că sunt în rural sau urban”, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.