Vasluiul a reușit să „disciplineze” deșeurilor! De la aruncatul gunoaielor în râpă la confortul pubelelor
de Dănuț CIOBANU
Vasluiul este printre puținele județe din România, în care funcționează sistemul integrat de management al deșeurilor. Cum locuitorii nu mai aruncă gunoaiele în râpă, UAT-urile sunt tot mai curate, iar primarii apreciază implementarea unui astfel de proiect. Dar pentru ca județul să fie în permanență curat, este nevoie de o implicare continuă a cetățenilor și a autorităților locale.
Proiectul privind gestionarea deșeurilor și a beneficiat de o finanțare europeană de 40 milioane de euro. Primarii sunt mulțumiți de modul în care deșeurile sunt colectate de operatorii zonali și caută să convingă locuitorii că nu mai pot arunca gunoaiele la întâmplare. Garda de Mediu Vaslui a avertizat autoritățile locale că din moment ce SMID-ul este funcțional trebuie să se conformeze noilor reguli. În caz contrar, pe principiul „poluatorul plătește”, amenda minimă este în cuantum de 50.000 de lei.
„Sistemul este construit cu bani europeni și cu contribuția Consiliului Județean (CJ) Vaslui și este gestionat de către o asociație formată din toate UAT-urile. Deși mai sunt multe lucruri de făcut, putem spune că acest proiect a fost o acțiune de succes a noastră și în acest moment avem un județ mai curat. Este un lucru remarcabil, dar trebuie menținut în permanență acest foc, adică să rămână un foc veșnic viu”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
Primarii din județul Vaslui au salutat implementarea proiectului și susțin că având la dispoziție infrastructura necesară, deșeurile pot fi gestionate după norme europene. Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni, a precizat că protecția mediului este un imperativ al zilelor noastre la nivel local, național și mondial, iar SMID-ul ajută comunitățile locale să intre în rândul lumii civilizate.
„Ne ajută acest proiect, pentru că putem gestiona deșeurile mai bine, iar locuitori nu mai pot depune gunoiul necontrolabil. Bineînțeles, mai apar nemulțumiri în ceea ce privește taxa de salubritate, dar orice serviciu se plătește. Oamenii au înțeles că trebuie să depună gunoaiele în pubele, în locurile special amenajate, iar firmele de colectare își fac treaba și preiau deșeurile. Până acum, dacă găseai o persoană că aruncă gunoiul în locuri nepermise, îți spunea că nu are unde să îl pună. Am căutat să conving cetățenii că o gestionare responsabilă a deșeurilor este o activitate care ne avantajează. Gunoiul menajer se pune în pubele, iar gunoiul de origine animală se utilizează în agricultură”, a precizat Vasile Țabără.
Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești, a adăugat că era nevoie de acest proiect, în condițiile în care în anii trecuți deșeurile din UAT-uri nu erau ridicate, lucru care era foarte grav.
„Săptămânal, vine mașina și colectează deșeurile de la platformele amenajate. Am discutat cu oamenii, iar aceștia au înțeles că trebuie să ducă gunoiul organizat, la platformele din comună. Populația poate fi educată, ca să depoziteze deșeurile acolo unde e locul amenajat. Există și varianta de a colecta gunoiul din poartă în poartă, însă un astfel de serviciu ar crește taxa de salubritate”, a spus Petrică Simiuc.