LocalSocial

Proiect IPJ Vaslui în unitățile de învățământ: „Împarte zâmbete, nu violență!”

În perioada 2 – 12 mai 2022,  polițiștii Biroului Siguranța Școlară, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, au derulat activități în cadrul proiectului ”ÎMPARTE ZÂMBETE, NU VIOLENȚĂ!”, pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar.

Proiectul este implementat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, activitățile informativ – educative fiind derulate la nivelul unităților de învățământ participante, respectiv Școala Gimnazială ” Ștefan cel Mare” Vaslui, Școala Gimnazială ”Stroe Belloescu” Bârlad, Școala Gimnazială ”Anastasie Panu” Huși și Școala Gimnazială ”Theodor Juncu” Băcești, și vizând dezvoltarea abilităților non-violente de rezolvare a conflictelor în rândul elevilor care manifestă comportamente antisociale, cu scopul eficientizării modului de punere în aplicare a normelor legislative privind prevenirea violenței fizice și psihologice (bullying) în unitățile de învățământ preuniversitar.

Astfel, în cadrul discuțiilor purtate cu elevii, au fost detaliate aspecte ce țin de modalitatea care trebuie abordată pentru a ieși din ”jocul de bullying”, recomandându-li-se celor 400 de  elevi instruiți următoarele:

Uită-te în jurul tău și găsește o persoană cu care să poți vorbi, cu care te poți împrieteni; Uneori nu este simplu să rămâi calm și să nu te superi când ești insultat, lovit, ignorat sau lăsat în afara grupului; Nu te supăra! Ori de câte ori te superi, agresorii se alimentează din atitudinea ta. Se distrează pe seama ta.

Putem râde sau ne putem abține și să mergem mai departe. Când nu te superi, agresorii vor descoperi că nu mai au putere asupra ta. Ei vor pierde și tu vei câștiga. Ignoră agresorul! Nu te poate umili decât dacă tu crezi că e adevărat ce spune. Cuvintele, gesturile lui spun ceva despre el, despre frustrările lui și nu despre tine. Oferă replici scurte și mergi mai departe. Nu- i arăta frică, dar nici nu sta înaintea lui prea mult ca să te cuprindă frica. Cere sfatul unui coleg, ajutorul unui adult – un profesor, consilierul școlii, părinții, etc.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button