Fetița de cinci ani care a murit în urma unui transplant de ficat nu suferea de boala Wilson, ci de ciroză
Fetița în vârstă de 5 ani, care suferea de boala Wilson și care a fost supusă unui transplant de ficat, a murit miercuri, au transmis reprezentanții Institutului Clinic Fundeni.
Luni, medicii au anunţat că, după o perioadă cu evoluţie favorabilă starea clinică a fetiţei s-a agravat, ceea ce a făcut necesară o altă intervenţie chirurgicală, identificându-se „complicaţii ale anastomozei biliare”, care au fost corectate.
„Surpriza mare a fost că la această reintervenţie am constatat că suturile care le-am făcut la nivelul intestinului subţire, suturile pe care le-am făcut la nivelul ficatului erau, practic, desfăcute, dezunite, ceea ce înseamnă că această fetiţă avea un proces de cicatrizare practic absent, din multiple cauze. Practic a fost pentru noi o surpriză pentru că, de fiecare dată am fost întrebat care este evoluţia unui copil după transplant. Evoluţia este bună, pentru că copiii se recuperează foarte repede. Ei, aici s-au întâmplat nişte complicaţii foarte severe”, a adăugat Vladislav Braşoveanu.
El a arătat că insuficienţa hepatică de care suferea fetiţa nu a fost una „de cauză misterioasă”.
„Pentru opinia publică e foarte important: nu a fost o insuficienţă hepatică de cauză misterioasă. În momentul hepatectomiei la fetiţă, deci în timpul transplantului, acel ficăţel era un ficăţel cirotic, deci era o boală care exista de câţiva ani la această fetiţă şi care a dus în final la această insuficienţă hepatică acută şi care a necesitat, de fapt, transplantul de urgenţă. Este foarte important de spus acest lucru. În zilele următoare vom afla la examenul histo-patologic care a fost cauza acestei ciroze, pentru că, comparativ cu adulţii cauzele de insuficienţă hepatică la copii sunt altele, cumva: e atrezia de căi biliare, e boala Wilson, sau alte afecţiuni specifice pediatriei”, a precizat chirurgul.