National

Delta Dunării este afectată de schimbările climatice: „Riscăm să vedem mai multă agricultură decât pescuit și stuf”

Delta Dunării îşi va pierde statutul de Rezervaţie a Biosferei, dacă schimbările climatice se vor menţine, avertizează directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bîscă: „Riscăm să vedem o Deltă cu mai multă agricultură decât pescuit sau decât stuf şi, implicit, cu mai puţine specii de care să se bucure şi turiştii”.

„Ştiu că există şi acest curent de a lăsa natura să-şi urmeze cursul (situaţie care s-ar concretiza prin transformarea Deltei în zonă de uscat, n.red.), dar dacă se prelungeşte perioada de secetă sau dacă schimbările climatice vor duce la temperaturi din ce în ce mai înalte şi vom avea veri tot mai lungi şi caniculare, atunci chiar riscăm să vedem o Deltă cu mai multă agricultură decât pescuit sau decât stuf şi, implicit, cu mai puţine specii de care să se bucure şi turiştii. Cu alte cuvinte, nu doar că nu vom mai avea o Rezervaţie a Biosferei, pentru că locul are statut de ‘rezervaţie’ pentru speciile pe care le adăposteşte şi de ‘biosferă’, categoric, pentru că există locuitori, dar practic Delta îşi pierde statutul. Nu ştiu dacă cineva îşi doreşte lucrul acesta şi de aceea eforturile ARBDD sunt în sensul de a păstra procentul foarte mare de apă şi vegetaţie”, a declarat directoarea executivă a ARBDD, pentru agenția de presă Agerpres.

Începând de anul trecut, în Deltă, prin trei proiecte finanţate de Uniunea Europeană, se desfăşoară lucrări de decolmatare a circa 150 de kilometri de canale, valoarea totală a acestora fiind de peste 60 de milioane de lei. Colmatarea este un fenomen natural, specific zonelor umede, caracterizat prin reducerea nivelului apei dintr-o zonă, iar datorită acestui fenomen Delta este denumită şi „cel mai tânăr pământ al Europei”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button