AdministratieLocal

Nu lucrăm, banii nu vin! Veniturile la dezvoltare din sumele primite de la UE au fost realizate anul trecut într-un procent de 19%

de Dănuț CIOBANU 

Execuția bugetară pe anul 2022 este departe de obiectivele asumate de Consiliul Județean Vaslui. Veniturile pe secțiunea de dezvoltare au fost realizate într-un procent de numai 33% față de țintele asumate, în timp ce cheltuielile pe dezvoltare au fost realizate într-un procent de 36% din propuneri. Mai mult, la fondurile de la UE veniturile la dezvoltare s-au realizat într-un procent de 19% din definitiv.

Gheorghe Viziteu, consilier, PNL, a spus că se constată o problemă în ceea ce privește execuția bugetară la nivel local.

„Anul trecut noi am votat bugetul și am spus că va fi un an bun cu realizări pe secțiunea de dezvoltare. Din păcate, am mai spus lucrul acesta, anul trecut am avut cea mai mare rectificare negativă. Noi de fiecare dată ne exprimăm părerea de rău cu privire la modul în care se realizează execuția la dezvoltare. Am dat un cec în alb anul trecut la votarea bugetului, Amendamentele noastre nu au fost acceptate. Nu pot să fiu mulțumit să văd la venituri la dezvoltare 19% din definitiv din sumele de la UE. Atunci aplaudăm și mergem acasă!”, a spus Viziteu.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a adoptat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2023. Cum era de așteptat, consilierii județeni din opoziție au formulat critici față de modul în care a fost construit bugetul.

Una din acuzații a vizat valoarea veniturilor care sunt mai mici față de anul trecut, în timp ce cheltuielile sunt mai mari.

„Mă gândeam că cifrele ar fi trebuit să fie un pic mai mari, măcar prin prisma faptului că acum operăm cu alte prețuri. La dezvoltare cifrele trebuiau să fie mai mari, să atragem surse mai multe naționale și externe”, a spus Gheorghe Viziteu.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a spus consilierului liberal că este în asentimentul său și că se lucrează în acest sens. Mai exact, unele proiecte nu au intrat în previziunea bugetară la capitolul cheltuieli, deoarece nu sunt semnate contractele de finanțare.

„Acest buget este o previziune. În funcție de cum vom semna contractele de finanțare: pe Programul „Anghel Saligny” 140 de milioane de lei, la Spitalul 2 suma de 62 milioane de euro, veți vedea că și segmentul de dezvoltare va crește. Funcționarea are cheltuieli fixe pe salarii, utilități etc. Vom vedea la finalul anului, dacă am atras acele sume care azi sunt în faza de a semna contractele”, a explicat Ciprian Trifan.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button