Sprijin de urgență pentru fermierii afectați de înghețul de primăvară! În județul Vaslui au fost calamitate peste 300 de hectare
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis Comisiei Europene o solicitare oficială pentru acordarea unui sprijin financiar excepțional din rezerva agricolă a Uniunii Europene, în contextul pierderilor semnificative înregistrate de fermierii români din sectoarele pomicol și viticol.
În primăvara anului 2025, plantațiile pomicole și viticole aflate pe rod au fost grav afectate de episoade succesive de îngheț târziu, cu temperaturi ce au coborât până la -7,3°C, înregistrate în mai multe regiuni din țară. Potrivit estimărilor actuale, la nivel na’ional, peste 16.400 de hectare de culturi au fost compromise, iar pierderile financiare pentru fermieri se ridică la peste 49 milioane de euro.
Ministerul Agriculturii a propus un sprijin financiar de urgență în cuantum de minimum 3.000 euro/ha, care să acopere o parte din cheltuielile eligibile necesare reluării ciclului de producție.
În județul Vaslui au fost declarate calamitate 307 hectare de livezi, pierderile fiind între 20 și 90%.
Panainte Agafiței, fermier din județul Vaslui, a spus că cel mai afectat de îngheț este mărul, dar și celelalte plantații de cireș, cais etc.
„Nu este nimic să nu fie afectat. Deocamdată, să vedem dacă fructele mai mici rămân în pomi sau vor cădea de acolo. Într-o săptămână vom vedea dacă mai rămâne vreu fruct în pom. Dacă fructele sunt rare nu are rost să le mai culegi, pentru că un rentează. Dai mai mult pe cules, decât pe fruct”, a spus fermierul.
Și Bogdan Manea, fermier din județul Vaslui, a spus că temperaturile scăzute au afectat serios plantațiile de pomi fructiferi.
„În fiecare seară facem foc în livadă, am stropit pentru a pregăti pomii să facă față la aceste șocuri de temperatură. Floarea copacilor nu rezistă la acest frig. Pierderile sunt foarte mari. Am vorbit cu colegi din toată țara, iar livezile au fost afectate peste tot. Caise românești nu o să fie în acest an pe piață. Și piersicul are pierderi de 30%. Și mărul care este în buton roz este foarte afectat. Fermierii speră că va fi un an bun. Acum toți pomicultorii sunt supărați și așteaptă să fie mai bine”, a precizat Bogdan Manea.
În județul Vaslui sunt pe rod 1.800 de hectare de livezi, din care 557 de hectare cireș și vișin, 550 de hectare măr, peste 500 de hectare prun etc.