Fonduri UE pentru dezvoltarea județului Vaslui! Investiții de peste 754 de milioane de lei din bani europeni
Județul Vaslui are contractată o sumă totală de 754,9 milioane de lei pe programe cu finanțare europeană 2021-2017. Pe cele cinci programe de finanțare, sunt depuse în total 76 de proiectede. Doar pe Programul Regional Nord-Est sunt depuse 66 de proiecte în valoare de 624 milioane de lei. Unul din cele mai importante proiecte depuse pe acest program este „Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui”.
La data de 8 ianuarie 2025, județul Vaslui avea contractată o sumă totală de 754.925.689 de lei pe programe cu finanțare europeană 2021-2017. Pe cele cinci programe de finanțare, erau depuse în total 76 de proiectede. De departe, cea mai de succes linie de finanțare este Programul Regional Nord-Est, unde sunt depuse 66 de proiecte în valoare de 624.288.851 de lei. Unul din cele mai importante proiecte depuse pe acest program este „Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui”.
La sfârșitul anului trecut, Consiliul Județean Vaslui a semnat contractul de finanțare pentru al doilea drum strategic „Axa rutieră strategică Sud – Vest a județului Vaslui”. Drumul traversează 11 comune, pe direcția Pochidia – Dragomirești și dispune de o finanțare europeană de 61 milioane de euro prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027.
Ciprian Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui, a precizat că pentru implementarea proiectului se caută o finanțare de 20 de milioane de euro ca și cofinanțare pentru lucrările eligibile.
„Practic, vom avea un alt drum de 71,4 kilometri în lucru în această perioadă”, a explicat Ciprian Trifan.
Nou drum strategic traversează comunele Pogana, Perieni, Ciocani, Ivești, Pogonești, Tutova, Pochidia, Iana, Puiești, Voinești și Dragomirești.
Practic, prin implementarea proiectului vor beneficia locuitorii localităților deservite de cele două drumuri (35.635 persoane), prin facilitarea mobilității pe piața forței de muncă; facilitarea accesului la servicii sociale, educaționale, de sănătate; îmbunătățirea calității mediului în care trăiesc; creșterea gradului de siguranță pentru pietoni; facilitarea accesului mijlocelor de intervenție rapidă (salvare, pompieri); De asemenea, de noua investiție vor beneficia și agenții economici din zonă sau cei care folosesc zona ca tranzit prin acces mai ușor la piețele locale, regionale și naționale; reducerea costurilor de transport.
Nu în ultimul rând, se reduc costurile de întreținere a tronsoanelor de drum județean ce compun traseul; creșterea resurselor alocate pentru alte investiții în modernizarea infrastructurii rutiere; creșterea gradului de satisfacție a populației față de administrația județeană.