Home » Administratie » Primari revoltați! În alte județe au fost semnate contractele de finanțare, iar la Vaslui programul „Anghel Saligny” este blocat

Primari revoltați! În alte județe au fost semnate contractele de finanțare, iar la Vaslui programul „Anghel Saligny” este blocat

de Dănuț CIOBANU 

Primarii vasluieni sunt disperați de lentoarea cu care se derulează Programul „Anghel Saligny”. În timp ce în alte județe din țară au fost semnate contractele de finanțare, la Vaslui este totul blocat. În tot acest timp, primarii nu au alte linii de finanțare pentru dezvoltarea comunităților, iar populația așteaptă drumuri asfaltate, aducțiuni de apă și gaz etc.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a spus că a vorbit la Consilul Județean Vaslui despre modul greoi în care se implementează Programul „Anghel Saligny”.

„În alte județe s-au semnat contractele de finanțare, însă la Vaslui nu! Poate cel care verifică este mult mai exigent, este mai scrupulos. Cu cât terminăm mai repede investițiile, cu atât beneficiază și locuitorii localităților. Să vedem așa pe hârtie că apare frumos, nu este în regulă! Hai să ne apucăm de treabă. Am făcut studiile de fezabilitate, proiectele tehnice, am tot modificat prețurile care s-au majorat”, a spus Neculai Moraru.

Față de alte programe de finanțare, la programul „Anghel Saligny” toată corespondența cu Ministerul Dezvoltării se ține online.

„Noi avem o stradă care este aproape de Prut, iar ei ne spun că coordonatele de la drumul respectiv se regăsesc în Republica Moldova. Ce explicații să dau? Nu mai ai ce explicații să dai în aceste condiții! Am dat din nou coordonatele pentru fiecare stradă și acum depinde ce vor găsi dumnealor. În ultimii ani în comuna Fălciu s-au asfaltat 35 de kilometri de drumuri. În perioada 2008-2009 nu aveam asfalt deloc”, a explicat primarul comunei Fălciu.

Și Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești, a spus că nu s-au semnat contractele de finanțare pe Programul „Anghel Saligny”. Scuza invocată este lipsa de personal din Ministerul Dezvoltării, pentru a verifica și implicit a întocmi contractele de finanțare.

Primarul a adăugat că un astfel de argument „nu stă în picioare”, în cazul unei comunități de 3.800 de persoane, în care autoritățile locale fac tot posibilul pentru a îmbunătăți infrastructura și a răspunde așteptărilor oamenilor.

„Așteptările oamenilor sunt mari. Oamenii sunt de bună credință și așteaptă pentru că vor să aibă un trai mai bun. Dar un astfel de argument nu stă în picioare. Eu, ca primar, ar trebui să le spun că la Guvern nu are cine să verifice dosarele. Pe mine mă întreabă oamenii: Când asfaltați? Când se aduce apă și gaz metan și așa mai departe”, a spus Ioan Dorobanțu.

Programului „Anghel Saligny” are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii. Programul funcționează pe modelul PNDL, cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor. Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*