Home » National » ROMÂNIA REINTRĂ ÎN RECESIUNE tehnică. PIB SCADE cu 1% față de trimestrul I, creșterea anuală s-a diminuat semnificativ. Ponta: Mergeam cu 130 km/h, acum cu 100 km/h

ROMÂNIA REINTRĂ ÎN RECESIUNE tehnică. PIB SCADE cu 1% față de trimestrul I, creșterea anuală s-a diminuat semnificativ. Ponta: Mergeam cu 130 km/h, acum cu 100 km/h

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracție a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Produsul intern brut a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% față de primul trimestru, iar creșterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât și semestrial, la 2,4% serie brut și 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităților, de 3,5% pe an. Premierul Victor Ponta a scris pe pagina de Facebook că datele oficiale confirmă vestea bună – România continuă creșterea economică.

România reintră în recesiune tehnică, având cea mai mare scădere a economiei din UE în trimestrul II

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracție a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care relevă modificarea evoluției pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.

România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai scădere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, iar singurele economii cu evoluții negative au mai fost Germania, Italia și Cipru.

Datele publicate de Eurostate arată că INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creștere față de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%.

PIB scade cu 1% în trimestrul II față de trimestrul I, creșterea anuală s-a diminuat semnificativ

Potrivit Institutului Național de Statistică, după primele estimări, PIB în trimestrul II 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier).

Față de același trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creștere cu 1,2% pe seria brută și cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.

In semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria brută și cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 3,9% față de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite

În funcție de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 0,2% față de trimestrul IV 2013 și cu 4% față de trimestrul I 2013.

Premierul Victor Ponta a scris pe pagina de Facebook că datele oficiale confirmă vestea bună – România continuă creșterea economică.

”Este ca și când România mergea cu mașina cu 130 kilometri la oră și acum merge cu 100 kilometri la oră, dar merge „tot înainte!”, spune Ponta, arătând că este mare nevoie de reducerea CAS, măcar de la 1 octombrie, pentru a nu scădea ritmul creșterii, mai ales ca în regiune sunt și semne proaste.

”Mai avem spațiu de creștere pentru toamna aceasta și de aceea am mărit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la bănci și am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fără a mai fi blocați de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!”, mai afirmă Ponta.

Reacția Guvernului: Ținta de creștere economică e păstrată. Ponta: Mergeam cu 130 km/h, acum cu100 km/h

Guvernul a transmis, după ce INS a anunțat că produsul intrern brut a scăzut față de primul trimestru și creșterea anuală a coborât semnificativ, un comunicat în care compară datele strict cu anul trecut și arată astfel că România continuă creșterea economică și menține prognoza de creștere de 2,5%.

Premierul Victor Ponta anunța la sfârșitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creștere economică de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% și 4%, iar pentru întregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Fondul Monetar Internațional estimează pentru acest an o creștere economică de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicări, după misiunea FMI în România, în luna iunie.

Banca Mondială a îmbunătățit în iunie prognozele de creștere economică pentru România de la 2,5% la 2,8% pentru acest an și de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor.

Totodată, Comisia Europeană anticipează că PIB-ul României va crește cu 2,5% în 2014 și cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.

Economia a intrat în recesiune tehnică pe fondul scăderii investițiilor private, locale și străine, afectate atât de creșterea accizelor, taxa pe stâlp și neimpozitarea profitului reinvestit de la 1 iulie, dar și de contextul geopolitic regional, afirmă analiștii economici.

Cei mai mulți analiști au anunțat o revizuire în jos a prognozei de creștere economică pentru acest an, dar vor furniza estimări mai exacte abia după ce Institutul Național de Statistică va publica datele detaliate privind Produsul Intern Brut pe primul semestru.

Sursa: mediafax.ro

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracție a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Produsul intern brut a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% față de primul trimestru, iar creșterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât și semestrial, la 2,4% serie brut și 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităților, de 3,5% pe an. Premierul Victor Ponta a scris pe pagina de Facebook că datele oficiale confirmă…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile