Home » Sanatate » Sănătatea, la raport

Sănătatea, la raport

Din spitalele vasluiene lipsește cu desăvâșire un specialist cardiolog și un medic cu specialitatea geriatrie, de care ar fi mare nevoie, mai ales că avem înregistrate un număr mare de persoane cu probleme cardiace și numărul persoanelor în vârstă este unul destul de mare. Cam acestea ar fi principalele probleme cu care ne confruntăm.

Alexandru CROITORU

Pacienți înregistrați în programul național pentru diabet sunt 10.082, chiar dacă, după cum spune Simona Polak, președintele-director al Casei de Asigurări de Sănătate Vaslui, numărul lor total depășește 16.000 de persoane numai că, o parte din ei renunță la tratament și nu își mai iau rețetele.

O altă problemă este legată și de faptul că numărul celor bolnavi de cancer crește de la an la an, până în prezent înregistrându-se, la nivelul județului Vaslui, 653 de astfel de cazuri.

Problemele nu se opresc aici și continuă cu faptul că, la Vaslui, nu există medic cardiolog și, chiar dacă această problemă a fost luată în discuție de multe ori, deocamdată, un specialist nu a fost găsit. Și tot la capitolul nevoie de medici este și lipsa unui medic cu specialitatea geriatrie, iar la Vaslui, ținând cont și de numărul mare de persoane trecute de prima tinerețe, chiar este nevoie.

O altă nevoie a județului este legată de fondurile pentru dispozitivele medicale aici fiind vorba de o lungă listă de așteptare. Și chiar dacă au fost destui bani și anul trecut șI anul acesta, lista se întinde pe o periodă de trei ani și s-au înregistrat cazuri când persoanei respective i-a ajuns rândul abia după ce a decedat. La acest capitol, întâietate au urgențele (pentru unii bolnavi este nevoie de oxigen – n.r.), urmând apoi celelalte: aparate auditive, cărucioare pentru persoane aflate în imposibilitatea de a se deplasa, proteze etc.

Cât despre faptul că suntem un județ sărac, o oglindă a acestui aspect este suma cu care contribuim la fondul de sănătate. Astfel, contribuția ajunge undeva la 9-10 milioane de lei, iar cheltuielile depășesc 23 de milioane de lei. Cuaza? Numărul mic de angajați și angajatori în comparație cu restul populației.

E nevoie de o farmacie non-stop la Vaslui

O problemă semnalată CJAS Vaslui este cea legată de nevoia unei farmacii cu program non-stop în municipiul reședință. Asemenea farmacii au existat, dar programul de funcționare al acestora a fost redus pentru că financiar nu se justifica.

“Trebuie să recunoaștem că noaptea nu se eliberează rețete și existența unei astfel de farmacii, cu program non-stop, chiar dacă își are utilitatea ei, nu se justifică financiar. Asta ar fi un aspect semnalat de farmaciști. Un alt aspect este faptul că noi nu avem nicio pârghie legală pentru a obliga farmaciile să adopte un astfel de program, rămânând la latitudinea lor. O singură farmacie, la Vaslui, are program până la ora 23, dar suntem în discuții pentru prelungirea programului până la miezul nopții și începerea programului undeva la ora 6 dimineața, pentru a scurta astfel timpul în care farmaciile toate sunt închise”, a mai spus Simona Polak.

Nici la analize gratuite nu suntem fruntași

Chiar dacă toată lumea are dreptul la analize gratuite măcar o dată pe an, în județul Vaslui și acest lucru reprezintă o problemă, mulți dintre noi ajungând la laboratoarele de analize abia atunci când boala a fost declanșată. Statul decontează, pentru persoanele de peste 40 de ani, annual, un set complet de analize și pentru persoanele sub 40 de ani, un set complet de analize o dată la trei ani. Laboratoarele de analize din județul Vaslui și-au primit banii necesari, în funcție de punctajul obținut, dar nici așa vasluienii nu se îngrămădesc să-și facă analize.

“Pe site-ul Casei de Sănătate, cei interesați pot găsi fiecare laborator în parte cu ce bani au primit în luna respectivă și ce fonduri mai au, mai ales că aceste unități sunt obligate ca zilnic să publice sumele rămase pentru analize, iar o întârziere de maxim patru zile neraportate poate aduce cu sine suspendarea contractului. Pentru laboratoare banii sunt suficienți, dar cred că la Vaslui doar constrângerile îi pot determina pe oameni să-și facă analizele periodice și gratuite”, a mai spus Simona Polak.

Din spitalele vasluiene lipsește cu desăvâșire un specialist cardiolog și un medic cu specialitatea geriatrie, de care ar fi mare nevoie, mai ales că avem înregistrate un număr mare de persoane cu probleme cardiace și numărul persoanelor în vârstă este unul destul de mare. Cam acestea ar fi principalele probleme cu care ne confruntăm. Alexandru CROITORU Pacienți înregistrați în programul național pentru diabet sunt 10.082, chiar dacă, după cum spune Simona Polak, președintele-director al Casei de Asigurări de Sănătate Vaslui, numărul lor total depășește 16.000 de persoane numai că, o parte din ei renunță la tratament și nu își mai…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile