Home » Social » Atac la borcanul cu zacuscă – Prețurile legumelor au sărit în aer

Atac la borcanul cu zacuscă – Prețurile legumelor au sărit în aer

În plin sezon de conserve și murături, prețurile legumelor au crescut peste noapte. Un kilogram de vinete care se vindea până de curând cu 1,2 lei, acum nimeni nu-l mai poate cumpăra cu mai puțin de 2,5 lei, în timp ce roșiile s-au scumpit de la 1,5 lei la 3,5 lei/kg. Nici la fructe prețurile nu sunt mai suportabile. Un kilogram de struguri costă între 3 și 5 lei, merele, între 2,5 și 3 lei, prunele – 2 lei. piersicile – între 3 și 3,5 lei.

Daniela PORUMB

În doar câteva zile, prețurile la legumele comercializate în piețele bârlădene au luat-o razna. Vremea capricioasă din această vară și-a spus cuvântul, așa încât culturile sunt unele din cele mai proaste din ultimii ani. Legumele și fructele sunt extrem de puține, iar apropierea toamnei, sezonul când toată lumea se pregătește să-și pună la punct camara pentru iarnă, sunt cel mai bun prilej pentru producători să-și scoată pierderile.

Dacă nu mai devreme de săptămâna trecută produsele agroalimentare puteau fi cumpărate la prețuri suportabile, zilele acestea bârlădenii au avut parte de un adevărat șoc: cele mai multe dintre costuri s-au dublat, iar în anumite cazuri au crescut chiar mai mult de atât.

legume_piata 1Așa se face că, de exemplu, un kilogram de vinete care se vindea până de curând cu 1,2 lei, acum nimeni nu-l mai poate cumpăra cu mai puțin de 2,5 lei, în timp ce roșiile s-au scumpit de la 1,5 lei la 3,5 lei/kg.

Așa că, deși toamna s-a instalat confortabil și îi scoate pe bârlădeni din case pentru a se aproviziona cu legume pentru perioada de iarnă, mulți renunță să mai facă zarzavat din cauza prețurilor.

Comercianții ridică din umeri și spun că acestea sunt prețurile și altele nu puteau fi. Pun mărirea prețurilor pe seama ploilor, dar și a creșterii costului carburanților. Însă oamenii, puțini la număr și cu sacoșile pe jumătate goale, aleg cu sfială din roadele pământului și cu ochii grijulii pe cântar, întind banii cu ezitare și cu strângere de inimă. Întrucât produsele sunt mult prea scumpe, precupeții stau cu marfa pe tarabe, iar o parte din cumpărători se ocupă doar cu uitatul ca la o expoziție.

Iată o sinteză a prețurilor la legume afișate ieri de comercianții la tarabele din Piața „Sf. Ilie” Bârlad: roșii – 3,5 lei, ardei gras – 2 – 3 lei, ardei kapia – 3 lei, vinete – 2,5 lei, gogoșari – 3,5 lei, varză – 1,5 lei, castraveți – 2 lei, morcov – 1,5 lei, ceapă – 1 lelegume_piatau. Cele mai ieftine legume care pot fi cumpărate din piață sunt cartofii, care au prețul cuprins între 0,70 de bani și 1 leu.

Din cauza scumpirilor care se resimt deja în piețe, producătorii se tem că în scurt timp ar putea rămâne fără clienți. Este adevărat, sunt și legume cu prețuri mult sub cele prezentate mai sus, însă nicio gospodină nu s-ar încumeta să le cumpere: veștede, scofâlcite, unele aproape alterate. Faptul că ele costă un leu/kg nu ispitește pe nimeni.
În această perioadă, la mare căutare în piață sunt și fructele de sezon, cum ar fi strugurii, merele, perele, prunele, dar și piersicile. Nici la acestea prețurile nu sunt mai suportabile. Un kilogram de struguri costă între 3 și 5 lei, merele, între 2,5 și 3 lei, prunele – 2 lei. piersicile – între 3 și 3,5 lei. Marele absente ale toamnei sunt nucile. Din cauza ploilor acide, acestea nu au ajuns la maturitate și s-au stricat de-a dreptul în copaci. Puținii precupeți care pun pe tarabe nuci sunt în stare să ia și pielea de pe om, deși nucii nu sunt copaci care să necesite îngrijiri speciale și consecvente, așa cum se întâmplă cu legumele. Un kilogram de nuci costă între 7 și 8 lei, aproape dublu față de anul trecut.

Este foarte posibil ca această explozie de prețuri în piețe să nu fie singura surpriză a toamnei. Oamenii se tem că prețurile vor crește și mai mult, iar comercianții nu se grăbesc deloc să-i contrazică.

În plin sezon de conserve și murături, prețurile legumelor au crescut peste noapte. Un kilogram de vinete care se vindea până de curând cu 1,2 lei, acum nimeni nu-l mai poate cumpăra cu mai puțin de 2,5 lei, în timp ce roșiile s-au scumpit de la 1,5 lei la 3,5 lei/kg. Nici la fructe prețurile nu sunt mai suportabile. Un kilogram de struguri costă între 3 și 5 lei, merele, între 2,5 și 3 lei, prunele – 2 lei. piersicile - între 3 și 3,5 lei. Daniela PORUMB În doar câteva zile, prețurile la legumele comercializate în piețele bârlădene au…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile