Home » Social » O lume fără fracturare hidraulică – Foto, video

O lume fără fracturare hidraulică – Foto, video

Puieștenii au luat parte, cu mic cu mare, la un festival organizat ca formă de protest împotriva extragerii gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice. În afara programelor artistice, oamenii au luat parte la conferințe de informare privind pericolul la care România este expusă dacă autoritățile nu vor interzice americanilor să scoată gaze prin această metodă.

Daniela PORUMB

Timp de trei zile, la Puiești a avut loc un festival intitulat „Cu noi nu te PUIești”. Festivalul de tip manifest a fost la prima ediție și a avut ca principal obiectiv tragerea unui puternic semnal de alarmă asupra pericolelor fracturării hidraulice.

Evenimentul a fost organizat de reprezentanți ai Mișcării de Rezistență Pungești, Grupul de Intervenție Civică și Rezistență din localitatea gazdă, în parteneriat cu Primăria Comunei Puiești.

Toți cei care au participat la acest festival au avut parte de mai multe activități. Ziua au participat la diferite conferințe, care au avut menirea să explice pe înțelesul tuturor ce înseamnă fracturarea hidraulică și cum îi poate afecta. Seara, cei prezenți s-au putut delecta cu muzica diverșilor artiști care au susținut recitaluri pro–bono.

Mizând pe faptul că unde-s mulți puterea crește, vasluienilor li s-au alăturat pentru a-i susține mai mulți activiști atât din țară, dar și de peste hotare. Au fost oameni din Brașov, Iași, Sibiu, Neamț, Focșani, Adjud, Constanța, Timiș, București, Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, Spania, Italia.

Deși la început puieștenii nu cunoșteau cu exactitate ce înseamnă fracturarea hidraulică, în urma acestei campanii de informare ei sunt deciși să se opună vehement acestui „masacru” asupra pământului. Organizatorii au vrut să le arate localnicilor din Puiești că nu sunt singuri în acest protest.

„Ne-am propus să înființăm la Puiești o tabără de rezistență ca cea de la Pungești, numai că asta necesită timp. Oamenii trebuie să înțeleagă exact ce se întâmplă. Când am ajuns noi aici, puțini dintre săteni cunoșteau ce înseamnă fracturarea hidraulică și care vor fi efectele acesteia. În mare parte, sătenii din Puiești au fost informați. Fie au participat la conferințele pe care le-am organizat, fie am mers noi din casă în casă, pentru a fi siguri că știu despre ce este vorba” a declarat Hetti Benedek, organizator ManiFest.

Festivalul a fost organizat de o echipă de voluntari din mai multe orașe din România, dar și din străinătate. Spre exemplu puieștenii și nu numai, au avut posibilitatea să primească informații prețioase de la oameni din diaspora, care au trecut și ei prin această încercare. Activiștilor din România, li s-au alăturat Dimitris (din Grecia), Frances Leader (Marea Britanie).

Printre formațiile care au concertat în cele trei seri se regăsesc: Aria Urbană, Maria Răducanu, Harry Tavitian & Mihai Iordache, Baba Dochia, El Negro, STEMA, Poetrip, Tzetze&Friends, Crowd Control, Soul Serenade, The Division of Joy, Fine it’s Pink, Taissia & Teodor Amarandei, Aud Band, Lish, Afty, Dj EllieN, Rotaru, Fanfara de la Valea Largă, Trupa de teatru MMA a Companiei Independente de Teatru, Teatru de Kartier din Bacău.

Fracturarea hidraulică constă în forțarea sfărâmării rocilor prin intermediul unor lichide sub presiune. Este o metodă prin care se exploatează petrolul și gazele de șist. Prin fracturarea hidraulică se pompează în straturile geologice, la presiuni foarte mari, apă cu nisip și o serie de substanțe cancerigene, potrivit oamenilor de știință care au studiat în amănunt această procedură distructivă.

În afară de faptul că este dovedit științific că provoacă boli incurabile și poluează puternic apa și solul, fracturarea hidraulică conduce la cutremure. Ca dovadă nu stau doar concluziile specialiștilor, dar și filmările video și mărturiile cutremurătoare ale oamenilor care trăiesc în zone ale globului în care fracturarea a făcut ravagii.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=iazy9zz8QXE&w=420&h=315]

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=c-YpeL3SUEs&w=420&h=315]

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=mhLXHDKrqYY&w=420&h=315]

Puieștenii au luat parte, cu mic cu mare, la un festival organizat ca formă de protest împotriva extragerii gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice. În afara programelor artistice, oamenii au luat parte la conferințe de informare privind pericolul la care România este expusă dacă autoritățile nu vor interzice americanilor să scoată gaze prin această metodă. Daniela PORUMB Timp de trei zile, la Puiești a avut loc un festival intitulat „Cu noi nu te PUIești”. Festivalul de tip manifest a fost la prima ediție și a avut ca principal obiectiv tragerea unui puternic semnal de alarmă asupra pericolelor fracturării hidraulice.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile